Kiss Ambrus: Egy kérdést racionálisan és hideg fejjel kell kezelni

Kiss azt is kijelentette Fiala János műsorában, nem tartja illojálisnak Gajda Péter és Niedermüller Péter megnyilvánulásait a Városháza-ügyben.

2021. november 11., 12:01

Szerző:

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes volt Fiala János egyik vendége a csütörtöki KeljFelJancsi-ban. Karácsony Gergely helyettese a műsorban elmondta, a Városháza-ügyet inkább kommunikációs kihívásnak tartja, nem tartalminak. Hiszen, mint megjegyezte, nem szeretnék eladni az épületet. – Egy ilyen ügy előtt és után a kollégák felé való bizalom a legfontosabb. A felelősséget pedig nekem kell viselnem, mikor valakik tudtomon kívül és mandátum nélkül locsognak – mondta Kiss. Szerinte egyértelmű volt, hogy nem akarják eladni az épületet és erről fél éve döntöttek is.

Kiss emellett hangsúlyozta, nem a Városháza eladásához készítettek tanulmány. – Helyesen azt mondta a főpolgármesteri-kabinet, szeretne foglalkozni az épület ügyével, így megnéztük, hogy rövid,- illetve hosszútávon milyen stratégiai kérdések vetődhetnek fel a Városházát illetően. Erre a vagyonkezelő elkészítette az anyagot, amiben leírt minden opciót. Ebben volt olyan lehetőség is, hogy el lehetne adni az épületet, de mi ezt nem akartuk – mesélte az esetről. Mint a főpolgármester-helyettes hozzátette, a megrendelés mögött az állt, hogy tisztába kerüljenek az épület komplexumának rövid,-közép,- és hosszútávú stratégiai lehetőségeivel, nem pedig a Városháza eladását célozták meg a tanulmánnyal. 

A kérdésre, miszerint Kiss Ambrus sejtette-e múlt héten, hogy az Index-cikk megjelenésének hátterében többek között az említett tanulmány szándékos vagy vétlen félremagyarázása is áll, a főpolgármester-helyettes azt mondta, nem gondolta. – Visszatekintve, az Index arról írt, hogy két cég megállapodott, és volt ott egy papír is a Városháza eladásáról – indokolta. Szerinte nem dolga megítélni, hogy egyes médiatermékek hogyan viszonyulnak hozzá, illetve a Városházához. – Nekünk mindenképp a tények mentén kell kommunikálnunk, és így is tettem az elmúlt időszakban. Elmondtam, nem akarjuk eladni a Városházát, és erre nem adtunk megbízást sem. Továbbá nyilvánosságra hoztuk a döntés-előkészítő anyagot is – tette hozzá.

A műsorban szóba került a kormány kommunikációja is. Az Index-üggyel és az iparűzési adóval kapcsolatban azt mondta Kiss Ambrus, nem tudja, hogy tudatos akcióról van-e szó, viszont hozzátette: „Ami rendkívüli, arra felkapjuk a fejünket, ami pedig mondjuk másodszor történik, már normálisnak tűnik.” Kiss elmondta, hogy nem tudják érdekessé és izgalmassá tenni a valódi pénzekről és elvonásokról szóló ügyeket.

Kiss nem tudja beazonosítani, hogy mikor készült a Városháza-üggyel kapcsolatos hangfelvétel. Az elhangzottak alapján viszont úgy sejti, az említett beszélgetést egy 2020 novemberi kabinetülés után vehették fel. És mint mondta, az ülés után ők már közölték, nem adják el az épületet. A műsorból az is kiderült, hogy Karácsony Gergely kért egy igazoló jelentést is a vagyonkezelő vezetőjétől. Kiss azt mondta ezzel kapcsolatban, reméli, hogy ebből többek között fény derül arra is, mikor készült a hangfelvétel, illetve arra, ki kezdeményezte a találkozót. A főpolgármester-helyettes elmondta, a Városházáról készíttetett tanulmány nem volt értelmetlen, és hangsúlyozta azt is, hogy egy ilyen volumenű épület fejlesztésénél ez szükséges lépes is.

„Azért nem fogunk leváltani embereket, mert az előző városvezetés nevezte ki” – mondta Barts Balázsról Kiss. Szerinte Barts hibázott a Városháza-ügyben. „Ez egy bizalmi kérdés, úgy beszélt az eladásról mint opcióról, miközben elmondta, a jelenlegi városvezetés nem akarja ezt, de azt sugallta, mintha 2024, a mandátumok lejárta után, erre lenne lehetőség” – tette hozzá Kiss. És hangsúlyozta, nem tudja, kik beszélgetnek a hangfelvételen és miért jöttek össze. „A hangfelvétel alapján úgy tűnik, Barts Balázs visszaélt a bizalmunkkal. Nem tudom, milyen motivációból tette ezt” – mondta. A műsorban Kiss azt is kijelentette, nem tartja illojálisnak Gajda Péter és Niedermüller Péter megnyilvánulásait az ügyben.

„Az eset meg tud majd jelenni visszatérő panelként, és nem akarom elbagatelizálni a kérdést sem. De attól nem lenne jobb a dolog, ha idegesebbnek tűnne a hangom. Hiszek abban, hogy egy kérdést racionálisan és hideg fejjel kell kezelni, és így nem fogunk feleslegesen locsogni egy ügyben, mint mondjuk a vagyonkezelő vezetője” – mondta Kiss.

(Kiemelt kép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes háttérbeszélgetést tart a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésének előterjesztéseiről, aktuális kérdésekről 2021. augusztus 27-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)