Drasztikus lépésre szánta el magát Budapest: új világ jön, a változás tömegeket érint
Budapest aluljáróiban nagyon komoly problémát okoz a zsír és a használt olaj csatornába kerülése, ezért sok helyben megszűnhet a helyben sütés.
2025. január 1-jétől „nem támogatott tevékenységi kör a helyben sütés” Budapesten az aluljárókban, ami azt jelenti, hogy azok az üzletek, büfék, ahol eddig gíroszhúst, lángost vagy mást sütöttek, azok január 1-jétől kezdve be kell szüntessék a sütögetést – írja a Telex a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatására hivatkozva. Hozzátették, minden üzlethelyiség, illetve pavilon esetében egyedi az elbírálás, nincs szó tehát valamiféle általános tiltásról. Az elbírálások a bérleti szerződések megújításához igazodnak.
A Telex cikke felidézi, hogy a hivatal már a 2024-es döntések során jelezte a lejáró bérleti szerződéssel érintett ügyfeleknek, „hogy egyes tevékenységük csak 2024. december 31-ig folytatható, így adva kellő időt a budapestiek és a város egészének érdekeit szolgáló átállásra. Vagyis időben, esetenként egy évvel korábban értesítette a hivatal az érintetteket arról, hogy az új bérleti szerződésekben már nem járul hozzá ilyen tevékenység végzésére.”
A Főpolgármesteri Hivatal közölte azt is, hogy a változásra azért van szükség, mert
„Nagyon komoly problémát okoz a zsír és a használt olaj csatornába kerülése. A csatornarendszer az esővíz elvezetésére szolgál, nem a zsíros, olajos szennyezésre. A csatornarendszer károsításának következményei messze túlmutatnak az aluljárók üzlethelyiségeinek kiszolgálásán”
– írták. A szagokkal is gond van, erre is sokan panaszkodnak, és gond az is, hogy a zsírgőz kicsapódik a szellőzőcsatornában, és azt nehezen lehet tisztítani.
Ilyen egy jó igazi piaci lángos, nem csak Budapesten
Noha sok helyen megszűnhet a lángos árusítása az aluljárókban, ám azért senkinek sem kell enélkül a csemege nélkül leélnie az életét. Rengeteg recept kipróbálható ugyanis, létezik élesztős, krumplis vagy kefirrel dúsított tészta, gluténmentes változat is és diétás lángos is. A sima lángos kalória tartalma 350 kcal (natúr / alap lángos) és 500 kcal (sajtos tejfölös lángos kalória) között mozog attól függően, mi és mennyi a lángos feltétje. Mi most egy joghurtos változatot mutatunk, melyre jó sok tejfölt és sajtot tettünk.
A lisztet szitáljuk tálba, először keverjük össze a sóval, utána a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Végül adjuk hozzá a joghurtot, és a vizet is csorgassuk hozzá, dagasszunk belőle tésztát. A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, osszuk 6-8 darab cipóra, utána kenjük le olajjal, majd takarjuk le 15 percre és pihentessük még. A tésztagombócot lapítsuk kör alakúra, majd húzzuk ki, ügyelve, hogy a tészta ne szakadjon. Akkor jó, ha a széle vastagabb, a közepe vékony. A lángost bő, forró olajban süssük aranybarnára (oldalanként 2-3 perc), tejföllel és sajttal megpakolva kínáljuk.
(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely, főpolgármester látható. Forrás: 168.hu archív)