Június elseje óta újabb 455 tanár mondott fel

Legalább 455 pedagógus szüntette meg június elseje óta a közalkalmazotti jogviszonyát lemondással vagy közös megegyezéssel az állami iskolákban. 

2023. július 29., 10:25

Szerző:

Június elseje óta legalább 455 pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát lemondással vagy közös megegyezéssel az állami iskolákban – derült ki a tankerületi központok adataiból, amit a Népszava kért be. 60-ból 56 tankerülettől kapta meg a lap a kért adatokat. A Belső-Pesti Tankerületi Központ, a Külső-Pesti Tankerületi Központ, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ és a Siófoki Tankerületi Központ többszöri megkeresésükre sem küldött tájékoztatást.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az új pedagógus jogállási törvényt – ismertebb nevén státusztörvényt – a hosszan tartó tanár, diák és szülői tiltakozások ellenére június 6-án nyújtották be a parlamentnek, majd július 4-én fogadta el az Országgyűlés, július 15-én pedig hatályba is léptek a főbb rendelkezések. Ezt megelőzően több mint ötezer pedagógus jelezte előzetesen az aHang Platform online felmérésben, megszüntetik jogviszonyukat, ha a munkavállalók számára számos hátrányos következménnyel járó státusztörvényt bevezetik.

A Népszava tankerületi központoktól azt is szerette volna megtudni, hogy a kilépők között mennyien vannak, akik a státusztörvény miatt szüntették meg jogviszonyukat, de azt a választ kapták, hogy az érintetteknek nem kell minden esetben megindokolniuk a döntésüket. Az adatokból az látszik, hogy főleg a budapesti tankerületekben voltak nagyobb számban távozó pedagógusok a vizsgált időszakban a Közép-Pesti Tankerületi Központban 40, az Észak-Pesti Tankerületi Központban 28, a Dél-Budai Tankerületi Központban 19, a Közép-Budai Tankerületi Központban 17 pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát június 1-jétől július 20-áig. 

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a lemondással vagy közös megegyezéssel távozók számában nyilván nincsenek benne azok, akik nyugdíjazással hagyják el a köznevelést, az új jogviszonyt létesítettek számába viszont beleszámítják azokat is, akik a korábbi években mentek nyugdíjba, de most megbízási szerződéssel hívták őket vissza tanítani.

Úgy tűnik azonban, hogy a státusztörvény miatti tömeges felmondási hullám egyelőre elmarad.  A 2022/2023-as tanévre vonatkozó adatokat a Civil Közoktatási Platform kérte ki közérdekű adatigényléssel az Oktatási Hivataltól, e szerint a június 15-én zárult tanév során 4835 pedagógus jogviszonya szűnt meg összesen. 

(Kiemelt képünk forrása: a PDSZ Facebook oldala)

 

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.