Kötelező lesz az oltás minden magyarnak?

10 lehetséges intézkedés, amit Gulyás Gergely bejelent a mai Kormányinfón. Válogattunk a kevésbé abszurd és a nagyon abszurd forgatókönyvekből. 

2021. augusztus 21., 08:29

Szerző:

Mit, miért tesz a kormány? címmel Kormányinfót tart Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra; a sajtótájékoztatót váratlan időpontban, szombaton délelőtt 11 órakor tartják. A Kormányinfón elhangzó bejelentések részleteiről egyelőre nem adtak bővebb tájékoztatást. Egy hónapja volt utoljára Kormányinfó, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt hetekben a legtöbb kormánytag szabadságon volt. Lapunk úgy tudja, hogy a miniszterek némelyike hetekig távol volt, így érdekes kérdés, mennyire volt teljes a legutóbbi kormányülés, ha egyáltalán volt. Ilyen körülmények között találgatuk, mit jelenthetnek be.

1.  Mindenkinek kötelező az oltás

Még egyetlen ország sem lépte meg ezt az intézkedést, még Izraelben és Nagy-Britanniában sem, ahol az nagy volumenű oltási kampánynak köszönhetően lettek túl az előző hullámon. Orbán Viktor kormánya lehet az első, amely az oltást kötelezővé teszi. Nagy politikai kockázata nincs, Magyarországon kevés azoknak a Gödény-hívőknek a száma, akik komolyan kimennének tüntetni az oltás ellen.  Viszont ezzel Magyarország megint a címlapra kerülne a világ összes újságjában. 

2. Csak az iskolásoknak, vagy tanároknak lesz kötelező az oltás 

Egyes európai országokban (Ausztria, Olaszország, Franciaország) már bevezették, vagy éppen most vezetik be, hogy a tanároknak kötelező az oltási igazolvány. A tanárok – ahogy a tanulók is – folyamatosan beltérben tartózkodnak, sok oltatlan gyerekkel együtt, így nagyobb veszélynek vannak kitéve. (Emiatt a virológusok is aggódnak.) Sokak szerint Izraelban is az oltatlan kiskorúak terjesztik a vírust elsősorban, ezért emelkedik ott is a fertőzöttek száma. Valószínű tehát, hogy ezen a téren várható valamilyen bejelentés. Kérdés még az, milyen korú gyerekeket érint majd az intézkedés. Most a 12 évnél idősebbeket lehet beoltani.  

3. Bizonyos szakmákban kötelezővé teszik az oltást

Olyan területeken, ahol munka közben sok emberrel érintkeznek, sokat vannak beltérben, vagy éppen élelmiszerrel dolgoznak. Így kötelező lehet az oltás a buszsofőröknek, a pincéreknek, vagy a bolti eladóknak. 

4. Kötelező maszkviselés beltéren

A Magyar Orvosi Kamara már ajánlja, hogy vegyük fel beltéren a maszkot, lehet, a kormány visszahozza ezt az intézkedést. 

5. Bepereljük Norvégiát

Az utóbbi hetek bel- és külpolitikai botránya, hogy a magyar kormány nagyon szeretne beleszólni, hogy a Norvég Alap kinek osztja szét az évi 77 milliárd forintos támogatást. A vita annyira elfajult, hogy a norvégok bejelentették: Magyarország soha többet nem kap a Norvég Alapból. Válaszul a kormány hisztériás görcsben tört ki, kormányhatározatban rögzítették, hogy Norvégia tartozik Magyarországnak. (Az ügyben a Kutyapártnak volt egy vicces megmozdulása a héten.) A szerkesztőségben dúló kreatív energiák felszabadulásakor nem tartottuk elképzelhetetlennek, hogy Orbán Viktorék nem állnak meg itt és elmenek Strassburgig a pénzért, beperelhetik Norvégiát, mert szerintük nekik tényleg jár az a pénz. (A helyzet azonban tényleg igazi lose-lose-szituáció, a magyar civilek is vesztettek, a kormány is vesztett, Norvégia meg széttárhatja a kezét.)

6. Kezdenek valamit az elszálló építési árakkal

Ebben az ügyben volt már kisebb szájkarate, néhány vállalkozást ellenőrzött is a Versenyhivatal és a NAV, de ez nem hatotta meg azokat a kereskedőket, akik építőanyagot árulnak. Az anyagárak olyan gyorsan emelkednek, hogy néha a vevő egy-két napot vár, gondolkozik, már át is tervezheti a lakásfelújítást, mert minden sokkal többe kerül. Az bizonyos, hogy a kormány beavatkozása a piac ezen szegmensébe eddig hatástalan volt, lehet, mégis tesznek valamit. 

7. Kezdenek valamit az inflációval

Elképesztő a drágulás minden élelmiszernél is, a magyar fizetések vásárlóértéke idén nagyot romlott. Ezen a Nemzeti Bank tudna valamit változtatni, el is kezdtek kamatot emelni nemrég, de sokak szerint az infláció ettől nem lassult le. A kormánynak ugyan nem feladata az inflációval foglalkozni, arra van a Nemzeti Bank, de a magyar viszonyok között, ahol a belügyminiszterre bízták a kórházakat, a technológiai miniszterre pedig a felsőoktatást, ki tudja, mi jöhet még. 

8. Kezdenek valamit a hitelmoratóriummal

Bevezették a hitelmoratóriumot, aki úgy érezte, most nem tudja fizetni a hitelét a járvány miatt, annak nem kellett. A csapda ott van, hogy közben a kamatok ketyegnek, vagyis, amikor feloldják a moratóriumot, akkor egymillió (vagy annál több), eddig nem fizető hitelesnek kerekedik majd el a szeme. A hitelek bedőlése komoly gazdasági- pénzügyi válságot indíthat el, a bankok nem tudják lenyelni, ha nem fizetik ki őket, ennyi embert pedig nem hagyhat veszni a kormány. A probléma dagad-dagad, de a megoldásra egyelőre nincs kilátás. Kitalálnak-e valamit? 

9. Bejelentik a második magyar űrhajós kilétét

Nemrég jelentették be, hogy hamarosan elindul a jelentkezés. Találgassunk, kit lőnek fel: Szijjártó Pétert, aki eddig is a Föld különböző országaiban volt képes egyszerre hatalmas diplomáciai sikert bejelenteni, vagy Anettkát (ha emlékszik még valaki a botrányos műsorvezetőre)? Esetleg Schorbert Norbert megy az űrbe? 

10. Mégse Soros, hanem a gyíkemberek

Abban az országban, ahol a hatalmon lehet maradni évekig azzal a mesével, hogy Soros György (és Brüsszel, meg Gyurcsány, meg a liberálisok és a háromfejű struccok) rátámadt Magyarországra, fenekedik, mindennek ő az oka, ráadásul most az óvodásokat akarja rávenni, hogy nemet változtassanak, bármi elképzelhető. Még az is, hogy kiderül, mégse Óceániával állunk harcban (mint az 1984 című könyvben), hanem valaki mással. Bizonyára van még elég idős milliárdos, aki csak arra vár, hogy ráugorhasson Magyarországra és megfertőzze igaz magyar gyermekeink szívét valami idegen propagandával, megerőszakolja az asszonyainkat és betelepítsen ide több millió migránst. Mindenkinek kell valami hobbi.  

 

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az operatív törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2020. május 16-án. Az asztalnál Pintér Sándor belügyminiszter (b2), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b3), Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (b4) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b5). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)