2012 óta nem volt ilyen magas az infláció, az étolaj 27,5 százalékkal drágább, mint tavaly

Havonta úgy 0,5 százalékos volt a növekedés.

2021. augusztus 10., 13:55

Szerző:

Átlagosan 4,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak a júliusban, mint egy éve – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. Ez úgy havi 0,5 százalékos növekedést jelent.

A mostani adatközlés azt követte, hogy áprilisban és májusban is több mint nyolcéves rekordot jelentő szinten, 5,1 százalékon állt a mutató, majd minden várakozásra rácáfolva júniusra 5,3 százalékosra nőtt – írja a Hvg. Ezeknél utoljára 2012 októberében volt magasabb az infláció. A mostani lassulás azt is jelenti, hogy hosszabb idő után először újra valószínűleg nem a magyar lesz az EU legnagyobb inflációja, az előzetes adatok alapján a lengyel drágulás megelőzi a mienket. 

Az infláció a következőképp állt össze:

  • Az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal nőtt. Sok terméknél ennél jóval nagyobb drágulást mértek, a rekorder étolaj ára például 27,5 százalékkal nőtt, de a baromfihús 7,7, a margarin 8, a liszt 7,2 százalékos drágulása is sokakat érint rosszul. Ráadásul az sem ússza meg olcsón, aki nem maga készíti el az ételt: a munkahelyi étkezés ára 8,4, a büféáruké 7,3 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek drágulásának átlagát az húzta le leginkább, hogy a sertéshús most 2,6, a szalámi 1,4 százalékkal olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, a párizsi ára pedig csak 1, a marhahúsé 2,1, a tejtermékeké 2 százalékkal nőtt.
  • A zöldségek, gyümölcsök is csupán 1,3 százalékkal drágábbak, mint 2020 júniusában, de itt látványosan kettévált az árak változásának iránya: a friss magyar gyümölcsök ára 7,4, a krumplié 6 százalékkal van a tavaly júniusi alatt, minden más viszont nagyon drágul, a csúcsán a friss zöldséggel, amely most 13,4 százalékkal többe kerül, mint egy éve.
  • A dohányáruknál pedig 18,1 százalékos drágulást mértek. Az „egyéb cikkek” elnevezésű csoportban 8,6 százalékos az áremelkedés – jól látszik, hogy bár a csoport neve első ránézésre semmitmondó, valójában ez húzta fel az árakat. Itt is megjelenik az, hogy drága a lakásfelújítás: az ehhez szükséges szerszámokat és felszereléseket itt számolják el, 11,9 százalékos volt az áremelkedés. De ezen a csoporton belül változatlanul a járműüzemanyagok ára nőtt a leginkább, 19,8 százalékkal drágább a benzin és a gázolaj most, mint egy évvel korábban.
  • A szolgáltatások csak 2,9 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek ára 3,8 százalékkal lett magasabb. Ezen belül az új személygépkocsik 7,5 százalékkal kerülnek többe most, mint egy éve. A használt autók ehhez képest 0,4 százalékkal olcsóbbak a 2020. júniusinál. A tartós fogyasztási cikkeken belül a számítógép, fényképezőgép, telefon trió húzta lefelé az átlagot, ezek 0,9 százalékkal olcsóbbak lettek, de tévét is csak 0,3 százalékkal drágábban lehet venni, mint egy éve.

Virovácz Péter, az ING Bank szenior elemzője közölte, a júliusi inflációs lassulás elsősorban bázishatások következménye, havi alapon továbbra is jelentős általános áremelkedést mért a KSH; a szakértő szerint az enyhülés ellenére továbbra is érdemi inflációs nyomás érzékelhető a magyar gazdaságban.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője jelezte, hogy a jegybank által figyelt inflációs adatok lassulást mutattak, de így is többéves csúcsuk közelében vannak; a szakértő szerint ezek alapján még nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy enyhült volna az inflációs nyomás a gazdaságban.

(Kiemelt kép: MTI | Szigetváry Zsolt)