Míg a kormány szerint Norvégia tartozik Magyarországnak, a norvégok közölték: a pénzük adomány

Norvégia szerint nem kötelesek adakozni Magyarországnak.

2021. augusztus 7., 15:14

Szerző:

A kormány a pénteki Magyar Közlönyben rögzítette, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak, vette észre a Telex. A norvég külügyminisztérium kedden erősítette meg a Népszavának a hírt, mely szerint a megegyezés hiánya miatt Magyarország nem részesül a Norvég Alap forrásaiból. A magyar Miniszterelnökség erre azt válaszolta, hogy a kormány jogi lépéseket fog tenni.

A Magyar Közlönyben úgy érvel kormány, hogy bár a Norvég Királyság élvezi az Európai Unió nyújtotta közös piac előnyeit, nem tesz eleget az Európai Gazdasági Térség megállapodásában vállalt kötelezettségeinek, ha megvonja Magyarországtól a pénzügyi támogatást. 

Ehhez képest a Népszava információi szerint Norvégia több országnak is jelezte különböző diplomáciai csatornákon keresztül, hogy a Norvég Alap pénze nem jár automatikusan Magyarországnak, mert az hivatalosan „önkéntes hozzájárulás az európai kohézió erősítéséhez”.

Az ügy precedens nélküli, mivel a norvég kormány eddig minden országgal meg tudott egyezni a Norvég Alap támogatásainak elosztásáról, egyedül a magyar kormánnyal bizonyult sikertelennek a tárgyalás.

(Kiemelt kép: illusztráció:A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.