Rohamosan nő a fertőzöttek száma Izraelben, az oltatlan gyerekek a kulcs

Pedig a lakosság majdnem 70 százaléka be van oltva.

2021. augusztus 18., 10:30

Szerző:

Izrael már márciusban beoltatta lakosságának felét, mostanra pedig már a 70 százalékot közelíti az oltottak száma. Ennek ellenére július közepe óta komoly emelkedés látszik a napi esetszámokban és a halálozások tekintetében is, amit az egészségügy miniszter, Nitzan Horowitz úgy kommentált, hogy az oltatlan gyermekek miatt lehet. Hozzátette: az oltás után idővel csökken a védettség, főleg a delta variánssal szemben, épp ezért augusztustól masszív oltási kampányba kezdtek, amely során naponta több tízezren kapják meg a harmadik dózist – írja a Deutsche Welle.

Míg július közepén nagyjából 19-re volt tehető az átlagos napi fertőzött szám Izraelben, egy hónappal később ez már jóval 5 ezer fölött volt. Szintén júliusban még nullán állt a napi halálozási adata is, augusztus közepére ez a szám kettőre, majd hirtelen ötre ugrott. Naftali Bennett miniszterelnök szerint ennek is a delta variáns terjedése az oka, ami ellen kisebb mértékben védenek az Izraelben használt Moderna és Pfizer oltóanyagok, a korábbi variánsokkal szemben. Míg Izraelben sürgetik a harmadik oltás felvételét, arról nincsenek egyértelmű információk, szükséges-e az oltóanyagok keverése, ahogy az Magyarországon is történik. Számos szakértő olyan etikai kérdéseket is felvetett a harmadik oltások kapcsán, hogy nem lenne-e célszerűbb a hátrányosabb helyzetű országoknak juttatni az oltóanyagból annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki újabb és újabb variánsok.

(Kiemelt kép: 16 éves fiatalt oltanak Tel Aviv városában 2021. január 23-án. Fotó: JACK GUEZ / AFP)

 

20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.