Hitelmoratórium: egymillió kölcsön dőlhet be a végén

Csak lassan zsugorodik a moratóriumban lévő hitelállomány, aki a moratóriumba menekült,  nagyrészt nem akar kiszállni. 

2021. augusztus 14., 06:48

Szerző:

Tavaly év vége óta mindössze 184 ezer, addig moratóriumban lévő lakossági hitelt kezdtek el újra fizetni, 1,3 millió kölcsönt viszont még mindig nem törlesztenek – írja a Népszavára hivatkozva az MTI. A lap a Magyar Nemzeti Banktól kapott (MNB) adatokra hivatkozva azt is közli: a vállalati hitelek közül 20 ezer került ki december óta a moratóriumból, mintegy 40-45 ezret továbbra sem fizetnek.

Ez a statisztika még a májusi állapotokat tükrözi, viszont  a bankoktól kapott visszajelzéseik alapján az ügyfelek a nyári hónapokban sem kezdtek el tömegével kilépni a moratóriumból, a nem fizető ügyfelek száma csak apránként zsugorodik. A jegybanki adatok szerint a teljes lakossági hitelállomány 35, a vállalati kölcsönök 22 százalékát – ez együtt véve mintegy 4900 milliárd forint – nem törlesztik.

A moratóriumra ténylegesen jogosultak körében jóval nagyobb a nem fizetők aránya: a tavaly március 18. előtt folyósított lakossági hitelállomány 49, a vállalati hitelállomány 35 százaléka van még mindig moratóriumban. Ez pedig tavaly év végéhez képest mindössze 3-5 százalékos változás: akkor a moratóriumra jogosult lakossági kölcsönök 52, a vállalati hitelek 40 százalékát nem fizették.

Azok nagy többsége tehát, aki a tavaly tavaszi induláskor élt a moratórium lehetőségével, az elmúlt másfél évben végig benne is ragadt. Bár a moratóriumot bármikor ott lehet hagyni, és újra is lehet kérni, az ismét fizetők száma csak lassan növekszik.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt, jelentette csütörtökön kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora reggel a kedd esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.