Aggódnak a virológusok az iskolanyitás miatt

Duda Ernő szerint könnyen terjedhet a vírus a gyerekek között, Tóth Sándor iskolai maszkviselést javasol. 

2021. augusztus 16., 11:56

Szerző:

Ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor. Az a helyzet, hogy ez egy exponenciális görbe, 1-2 hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, de reméljük, hogy ez nem történik meg - mondta a Pénzcentrumnak Duda Ernő.

A kormány nagyszabású oltási kampányt szervez az iskolákba szeptember első napjaiban. Ennek kapcsán a virológus elmondta: nem rossz döntés, hogy ekkor oltják a gyerekeket, hiszen így nagyjából szeptember közepére kialakul valamekkora védettség, de előnyösebb lett volna, ha ezt korábban teszik meg.

A szakember azt javasolta, hogy a nyári táborokba szervezzenek oltási kampányt, mindenhol van orvosi felügyelet, be lehetett volna oltani rengeteg gyereket. Hozzátette: ha július-augusztusban kapnak vakcinát a 12 év feletti gyerekek, akkor szeptemberben védetten mehettek volna iskolába – magyarázta Duda Ernő, aki szerint átoltottság tekintetében nem tragikus a helyzet: a 12 éven felüli gyermekek egy jelentős része már most is be van oltva, nincsenek jelentősen lemaradva a fiatal felnőttek átoltottságától.

Kiemelte: a gyerekeknél az a lényeges szempont, hogy az iskolában rengeteg emberrel kerülnek minden egyes nap nagyon intenzív kapcsolatba. A társadalmon belül is a középiskolások és az egyetemista korúak azok, akik leginkább tudják terjeszteni a fertőzést, az ő átoltottságuk fontosabb, mint a többi csoporté. A nyugdíjas egy év alatt nem találkozik annyi emberrel, mint egy középiskolás egy átlagos iskolai héten – folytatta a virológus, aki nem tenné kötelezővé a maszkviselést a tanórákon, szerinte az óra alatti fertőződés esélye nagyon kicsi. Hiába ültetjük széjjelebb a gyerekeket, ha tanítás után összeverődnek és bandáznak, márpedig nyilvánvaló, hogy ezt fogják tenni – tette hozzá.

Tóth Sándor virológus attól tart, hogy az iskolakezdés egybeesik majd a delta vírusmutáns elterjedésével. A szakértő szerint valószínűleg gyerekeknél a variáns kevésbé súlyos tüneteket okoz, „gyakorlatilag nátha és hasmenés keveréke, esetleg egy kis hányinger, láz”. Viszont nagyon jól tudják majd terjeszteni a gyerekek a tudós szerint, ráadásul a 12 éven aluliak még nem is kaphatnak koronavírus elleni oltást. Úgy gondolja, hogy ha a maszkviselés nem tér vissza, akkor nagy gond lesz az iskolakezdéssel. Szeptember közepére várható az esetszámok emelkede.

(Kiemelt kép: Diákok testhőmérsékletét mérik egy budapesti iskolában 2020. szeptember 28-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)