Sejthető, hogy mikor robban a negyedik hullám Magyarországon

A járványelemző szerint elkerülhetetlenek lesznek a korlátozások is. 

2021. július 29., 13:19

Szerző:

Vattay Gábor járványelemző nyilatkozata szerint már alig egy hónap lehet hátra a negyedik hullám robbanásáig. A szakértő szerint az iskolakezdés sem fog jót tenni a járvány ügyi adatoknak. A Népszavának nyilatkozó tanszékvezető azt mondta, hogy a járvány helyzet hasonlóképpen alakul majd mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az augusztus 20-a utáni hétvége lesz a kritikus, várhatóan megugranak majd a fertőzöttségi adatok a szakember véleménye szerint. 

A kutató elmondta, hogy már két hetente növekszik és tizenöt naponta duplázódik a napi regisztrált esetek száma. Mindez a delta variáns megjelenéséhez köthető Magyarországon. A fertőzöttek száma nem csak Magyarországon kezdett el növekedni, hanem van olyan ország is, ahol már berobbant a negyedik hullám az új variáns miatt. Magyarországon a fertőzöttek számának emelkedése eddig mérsékeltnek mondható. 

Vattay Gábor előrejelzése szerint a napi regisztráltak száma augusztus végére 250 körül fog alakulni. Ez csak akkor változhat meg, ha a nemzeti ünnep előtt is lesz olyan tömegrendezvény, ami berobbanthatja a negyedik hullámot. Vattay Gábor véleménye szerint augusztus végén drasztikusan fognak emelkedni az esetszámok, főleg a beoltatlanok körében. 

(Kiemelt kép: Kötelező maszkviselésre felhívó plakát egy budapesti villamoson, 2021. február 10-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.