Koronavírus: emelkedhet a fertőzöttek száma a tömegrendezvények miatt

Az augusztus 20-ai tűzijáték, a Vadászati Kiállítás és a pápa látogatása berobbanthatja a negyedik hullámot.

2021. augusztus 11., 08:10

Szerző:

Egyre több virológus és járványügyi szakértő figyelmeztet a koronavírus negyedik hullámának közeledtére. Az oltási kedv hanyatlása miatt ugyanis Magyarországon még mindig több millióan várják érdemi védettség nélkül a következő járványhullámot, amelynek érkezésére a szakértők szerint nagyjából szeptemberben lehet számítani. Rusvai Miklós virológus a 168-nak elmondta, a fertőzöttek számának emelkedéséhez nagyban hozzájárulhatnak majd az olyan nagyszabású tömegrendezvények, mint az augusztus 20-ai tűzijáték, a vadászati világkiállítás, vagy épp az eucharisztikus világkongresszus, ahol Ferenc pápa is beszédet mond. 

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, ezekre az eseményekre a kormány rendeletének értelmében beszüntették a járványügyi korlátozásokat, így azok maszk és védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak lesznek. Lantos Gabriella, egészségügyi menedzser szerint ez egy egyértelmű politikai döntés volt a kormány részéről, mint mondta: „Ennek oka és értelme sincs.”

Rusvai Miklós szerint amiatt, hogy bármiféle korlátozás nélkül részt lehet venni az említett rendezvényeken, már augusztus végére – nagyjából hét-tíz nappal az államalapítás évfordulójának ünnepe után – a fertőzöttek számának emelkedésére lehet számítani. A virológus szerint ezt követően az iskolakezdés okozhat majd újabb emelkedést, ugyanis a külföldi nyaralásból hazatérők és a 12 év alattiak körében szabadon terjedhet majd a vírus. Kiemelte: ahogy az Eucharisztikus Világkongresszus, úgy a Vadászati Világkiállítás is sok külföldi vendéget csábíthat Magyarországra. „Ráadásul a kiállítás nagy része zárt térben lesz megtartva, ez még komolyabb kockázat” – mondta a 168-nak Rusvai.

A virológus szerint szeptember elejétől lépcsőzetes emelkedés várható a napi fertőzöttek számában. A világesemények lezárultával, nagyjából október végére, vagy novemberben lehet számítani a negyedik hullám tetőzésére. 

A szakember szerint napi 250-300 új fertőzött esetén már fontos lenne, hogy újra kötelezővé tegyék a maszkviselést az előírt helyeken. Lantos Gabriella szerint a korlátozó intézkedésekre akkor lesz mindenképp szükség, ha napi 700 fölé emelkedik a fertőzöttek száma, míg a mintavételi arány 5 százalék alatt marad. A szakember, aki egyben az Új Világ Néppárt elnökségi tagja is, elmondta, az már a mostani járványadatokból is kitűnik, hogy a fertőzöttek száma tömegrendezvények nélkül is emelkedik. Véleménye szerint problémás, hogy az oltatlanokra nem vonatkoznak korlátozások ezeken a rendezvényeken, de mint kiemelte: az oltottak is terjeszthetik a vírust, főleg az újabb, ellenállóbb variánsokat.

Abban mindkét szakember egyetértett, hogy az oltatlanok nagyobb veszélyben lesznek a negyedik hullám során. Lantos Gabriella szerint sokan nem számolnak azzal, hogy milyen terhet rónak az oltási hiánya miatt az egészségügyi rendszerre. Rusvai Miklós azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a negyedik hullám során jobban szétválik majd a fertőzöttek és a tényleges betegek aránya, mint a korábbiakban. Szerinte ugyanis míg korábban a fertőzöttséggel arányos volt a kórházba, valamint lélegeztetőgépre kerülők és a halottak aránya, most sokkal nagyobb lesz a különbség. „Sok fertőzöttre számítok, de abban bízom, hogy arányait tekintve sokkal kevesebb lesz a súlyos beteg és a halott” – mondta a virológus.

(Kiemelt kép: Egy férfi megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. augusztus 10-én. Fotó. Komka Péter / MTI)