Közeledik a nőnap, de nem csak azzal haragíthatjuk magunkra a nőket, ha elfelejtjük

Nőnapra a vágott virág is gyönyörű, de a szobanövény évekig emlékezetes ajándék lehet. Azonban nem árt vigyázni mit vásárolunk, nehogy baj legyen a végén.

2024. március 6., 16:11

Szerző:

A nőnapi szobanövény kiválasztása sosem egyszerű feladat, azonban néhány tanács segítségével biztosan megtalálhatja a tökéletes alkalomhoz illő ajándékot. A nőnapra ajándékozott virágokkal tiszteletünket és megbecsülésünket is kifejezhetjük.

Érdemes olyat választani, amely megfelelő bánásmód mellett jóval hosszabb ideig megőrzi szépségét. Másik előnye a szobanövényeknek, hogy az elvirágzását követően kiültethetjük a kertbe. De csak óvatosan a választásnál, mert nagy bajba kerülhetünk!

Jó ötlet lehet nőnapra, de ezek a szobanövények mérgezők

A szobanövények otthonunk szerves részét képezik, nemcsak színt visznek egy-egy helyiségbe, hanem javítják a beltéri levegőt és klímát is. Sokan azonban nem tudják, hogy a legnépszerűbb szobanövények között vannak olyan fajok, amelyek mérgezőek. Ugyan nem jellemző, hogy a nők kóstolgatnák az ajándék virágot, mégis érdemes utánanézni a szobanövények megvásárlása előtt annak, hogy mely szobanövény fajoknak melyik részei és mennyire mérgezőek. Főként kisgyermekes családok vagy a négy fal között élő, szabadon mozgó kiskedvencek gazdái legyenek körültekintőek! A macskák bármit megkóstolnak. 

A szobanövények között a mérgező anyagaikat és azok mennyiségét tekintve egyik sem sorolható a halálosan mérgező növények közé. A mérgező és nagyon mérgező kategóriába tartozó növények közé tartozók részeiből viszont nagyobb mennyiség elfogyasztása okozhat halálos kimenetelű balesetet – írja az agroforum.

Persian violets (Cyclamen persicum)

A szobai ciklámen virágai és levelei csak enyhe mértékben okoznak nyálkahártya-irritációt, gumójának lenyelése azonban nagyon súlyos allergiás rohamot is előidézhet. Lenyelést követően hányás, gyomorfájdalom, hasmenés és általános rosszullét jelentkezik, de a tünetek súlyossága nagymértékben mennyiségfüggő. Ha egy kisgyermek már kettőnél több gumót összerágva lenyel, erőteljes görcsök, légzési nehézségek, verejtékezés, sőt bizonyos esetekben még idegbénulás és halál is felléphet, így a mérgezés gyanúja esetén azonnal kórházba kell szállítani a gyermeket. Szerencsére kevesebb az esélye, hogy a gyermekünk vagy doromboló kedvencünk a cserépből kihalássza a gumókat, és megkóstolja, de nem árt az óvatosság.

Az amarillisz bármely részének elfogyasztása hányással és hasmenéssel is járhat, nagyobb mennyiségben történő lenyelése és megemésztése esetén gyomor – és bélgyulladáshoz hasonló tüneteket okoz.

 Az Afrikából származó anyósnyelv levelei nemcsak hegyesek és szúrósak, de már egyetlen megrágcsált levele is elég ahhoz, hogy hányást, hasmenést, erőteljes görcsöket és allergiás reakciókat tapasztaljon az, aki megkóstolta. Minden esetben forduljunk orvoshoz!

A buzogányvirág minden része mérgező (kalcium-oxalátot, cianogén-glükozidot, oxálsavat tartalmaz). A növény bármely részének megkóstolása után nem sokkal égő, maró érzés lép fel a szájban és a torokban, ezt követően a nyálkahártya megduzzadása miatt nyelési nehézségek és beszédképtelenség is jelentkezhet.

hz48850
 

A gumós begónia minden része mérgező a növény erős nedve miatt. Több levél, illetve hajtás elfogyasztása szétmarhatja a száj nyálkahártyáját és a nyelvet, valamint hányást is okozhat. A szájüregben a növény méreganyagával történő érintkezés nyomán a szervezet riadót fúj, melynek hatására a torok is megdagadhat, ami erős mérgezés esetén fulladáshoz is vezethet, ezért minél hamarabb fel kell keresni az orvost.

 A csodacserje sárgás-zöldes-vöröses mintás levelei és szára mérgező tejnedvet tartalmaz. A kicseppenő nedv helyi irritációt okozhat: a bőr kipirosodik és viszket. A levelek elfogyasztását követően az általános mérgezési tünetek jelentkeznek: hányás és hasmenés.

A jácint minden része mérgező – különösen levele és hagymája, melyek kalcium-oxalát kristályokat és alkaloidokat tartalmaznak. Az amarilliszhez hasonlóan a növényi részek lenyelése gyomor- és bélpanaszokat okoz, ezenkívül irritálja a nyálkahártyát. Nem ritka az émelygés és a vérnyomás-csökkenés sem. A növény gondozását, átültetését követően mindig alaposan mossunk kezet!

Hyacinth (Hyacinthus orientalis) flowers

 A mikulásvirág tejnedve a fikusz-fajokéhoz és a csodacserjéhez hasonlóan mérgező, ami kis mennyiségben bőrrel érintkezve irritációt, a nyálkahártya esetében égő érzést, a gyomorba jutva erős hányást és hasmenést okoz. Nagyobb mennyiségben rohamokat, fulladást is előidézhet. A lehullott leveleket, hajtásokat mindig távolítsuk el az asztalról, padlóról, és mérgezés esetén minden esetben forduljunk orvoshoz!

Ha a rákvirág mérgező nedvéből egy kevés is a bőrünkre cseppen, súlyos irritációt okozhat. Szájba és gyomorba kerülése esetén a nyálkahártyát is nagymértékben irritálja, ezenkívül erős allergiás reakciót is kiválthat. Súlyos esetben hányást és hasmenést is eredményez.

A szobafikusz-fajok tejnedve a kaucsuk mellett kumarint is tartalmaz, amely a tápcsatornába kerülést követően rövid időn belül erős hányást és hasmenést okoz, nagyobb mennyiségű fogyasztása esetén pedig még felnőttek esetében is fulladás következhet be. Amennyiben a mérgezés tüneteit tapasztaljuk magunkon vagy gyermekünkön, azonnal forduljunk orvoshoz!

Annak ellenére, hogy számos növény rendelkezik mérgező tulajdonságokkal még nem kell feltétlenünk lemondanunk róluk, hiszen egy védett hely keresésével, ahol sem kedvencünk sem gyermekünk nem fér hozzájuk, még gyönyörű díszei lehetnek lakásunknak. Az ilyen növények ápolása, vagyis metszése, átültetése, szaporítása során védőruházat, vagy legalább is védőkesztyű használata ajánlott, valamint a munkafolyamat végeztével az alapos kézmosásnak is kiemelt jelentősége van, így ugyanis elkerülhető nedvük bőrt irritáló hatása – írja a Hobbikert.

(Kiemelt képünkön jácint. Fotó: WLADIMIR BULGAR / SCIENCE PHOTO LI / WBU / Science Photo Library via AFP)

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.