6 szobanövény, ami túléli a nyári hőséget

Ezeket a szobanövényeket képtelenség tönkretenni.

2021. július 1., 15:06

Szerző:

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne küzdene folyamatosan azzal, hogy életben tartsa a szobanövényeit. Főleg a nyári hőségben jelent ez óriási kihívást. Most viszont itt a segítség! Cikkünkben összegyűjtöttünk 6 olyan szobanövényt, amik elég szívósak ahhoz, hogy az extrém forró időjárásban is életben maradjanak a lakásban, viszonylag kevés energiaráfordítással.

Korallvirág

Az élénk színekben tündöklő korallvirág éppen olyan jól tűri a meleget, akárcsak a hideget, így tökéletes választás a lakásba. Amellett, hogy szinte egész évben virágzik, jó alkalmazkodóképességének köszönhetően nem igényel túl sok törődést. Nagyon jól bírja a száraz levegőt, viszont könnyen túl lehet öntözni, ami végzetes lehet.

Lepkeorchidea

A legkülönfélébb színkombinációkban kapható lepkeorchidea sokak kedvence, mivel szép, a gondozása pedig nem túl bonyolult. Az eredetileg Dél-Amerika trópusi erdeiből származó növénynek csekély a fényigénye, így a déli fekvésű ablakokat leszámítva a lakás bármely pontján jól érzi magát. Szereti a meleg, párás helyeket, 18-27 fok közötti hőmérséklet ideális a számára.

Begónia

A begóniát bár sokan kerti növényként ismerik, de szobanövénynek is kiváló. Az egész évben virágzó növény az orchideához hasonlóan a magas páratartalmú helyeket kedveli, azonban sokkal nagyobb a fényigénye. Minél világosabb helyen van, annál több virágot termel majd, viszont óvni kell a túl sok víztől, mert penészedést vagy gyökérrothadást okozhat.

Könnyezőpálma

A könnyezőpálma, vagy másnéven filodendron nagyméretű, lukacsos leveleinek köszönhetően nagyon közkedvelt szobai növény, hiszen egzotikus küllemével fel tudja dobni a lakás hangulatát. Közepesen vízigényes, szerény fényigényű növény, amelynek a melegigénye is átlagos, így tökéletes választás akár kezdő növénytartóknak is.


Monstera Deliciosa, Fotó: Shutterstock

Bromélia

Változatos külseje és élénk virágzata miatt sokan rajonganak a broméliáért. Trópusi származásának köszönhetően a meleg, párás, nedves helyeket kedveli inkább. Könnyen kezelhető, és tökéletesen számára a lakás nyújtotta környezet, ugyanis a kellemes meleg, félárnyékos, átlagos hőmérsékletű helyiségben érzi igazán jól magát.

Anyósnyelv

Az anyósnyelv igazán hálás szobanövény, már-már elpusztíthatatlan, ugyanis elhanyagolása mellett is gyarapszik és fejlődik. Jól tűri a meleget és a szárazságot, árnyékos helyen is megél, így nem kell sokat gondolkoznunk, hol tartsuk. Egy anyósnyelvet mindenképp megéri beszerezni, hiszen amellett, hogy nem igényel sok törődést, még a NASA is a kitűnő levegőtisztító növények között tartja számon.

(Kiemelt kép: Szobanövények egy mexikóvárosi otthonban, 2021. április 24-én. Fotó: Alfredo Estrella / AFP)