Ez az oltás meglepő hatással van a 60 feletti korosztályra

Az RSV elleni oltás rendkívüli hatásaira derített fényt egy új tanulmány.

2024. október 21., 14:17

Szerző:

A légúti szinciciális vírus (RSV) okozta fertőzés elleni oltás hatásait vizsgálták a szakértők a közelmúltban – számolt be róla a Házipatika.  A The Lancetben publikált tanulmány megállapította, hogy nagyon is megéri beadatni az idősebb korosztály képviselőinek ezt a vakcinát.

Feltúrbózza a szervezetet az RSV elleni oltás

Az RSV egy alsó- és felsőlégúti fertőzést (hörgő- és tüdőgyulladást) okozó vírus, amely minden korosztálynál előfordulhat, de gyermekeknél a leggyakoribb. Kétéves korig a legtöbb gyermek átesik az első fertőzésén, amit rendszerint több, ismételt fertőzés követ. Tünetei közé tartozik orrdugulás, orrfolyás, a köhögés, a tüsszögés, a torokfájás, valamint a láz. Súlyosabb esetben nehézlégzést és az oxigénhiány miatt a bőr kékes elszineződését okozhatja.

Magyarországon elsősorban az őszi-téli és kora tavaszi hónapokban jellemző. Legtöbbször meghűléshez hasonló enyhe tüneteket okoz, azonban veszélyes lehet a 12 hónapnál fiatalabb csecsemőkre (különösen a korszülöttekre), idősekre, illetve a legyengült immunrendszerű személyekre.

Az RSV oltással kapcsolatos vizsgálat során azt tapasztalták az ép immunrendszerű 60 év felettiek körében, hogy:

  • 80 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés kockázatát, valamint
  • 81 százalékkal mérsékelte az intenzív osztályra kerülés vagy az elhalálozás rizikóját.


A kutatók azt is kiderítették, hogy a gyenge immunrendszerrel élők esetében is 73 százalékkal csökkenti az oltás a kórházba kezelés szükségességének valószínűségét.

Két éve ijesztő mértékű volt az RSV megbetegedések száma

Amint arról a 168.hu is beszámolt, Magyarországon a szakemberek számára is ijesztő mértékben nőtt az RSV-megbetegedések száma. Az óriássejtes légúti vírus abban az évben Nyugat-Európában és Magyarországon is komoly járványt okozott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)