Új, kötelező védőoltást vezetnek be az általános iskolásoknak

A veszélyes kór miatt a kötelező védőoltás bevezetése mellett döntöttek.

2024. szeptember 17., 13:35

Szerző:

A legveszélyesebb vírusos betegségek egyike manapság egyértelműen a fertőző májgyulladás, amelynek ugyan különböző típusai léteznek, de a hepatitis B vírus különösen nagy károkat okozhat a szervezetben. Annak érdekében, hogy a súlyos járványokat megelőzzék, a kötelező védőoltás lehet a megoldás – áll a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyászati Központ (NNGYK) közleményében.

A szakemberek ismertették, hogy a gyermekek immunrendszere egészen a serdülőkorukig fejlődik, és bár nagyon fontos a magzati korban megszerzett immunitás, később a védőoltásokkal az ellenállóképességük továbbfejleszthető.

A tájékoztatás szerint jelenleg a hepatitis B vírus által okozott fertőzés ott van a legveszélyesebb betegségek között, hiszen akár májzsugort vagy májrákot is okozhat. Ez ellen nyújt védelmet az új oltóanyag.

A hetedikes tanulók kapják meg a kötelező védőoltást

Mint az a közleményből kiderült, az általános iskolák 7. osztályába járó diákok a jövőben egy három vakcinából álló oltássorozatot kapnak, az elsőt már rögtön a tanévkezdéskor. Ez az oltás kötelező, míg a HPV elleni vakcinát a szülők nyilatkozata alapján kaphatják meg a hetedikesek. 2020 óta a lányok mellett már a fiúk számára is biztosított a HPV-vakcina, amelynek felvétele szintén erősen ajánlott a szakemberek szerint.

A hepatitis B elleni vakcinát egy olyan oltóanyagból fejlesztették ki, amely az Európai Unióban már 2001 óta forgalomban van. Az új eljárás segítségével elérték, hogy a vakcinában ne legyen jelen tiomerzál tartósítószer, ami ugyan nem okoz mellékhatásokat (ezt bizonyítja közel 100 évnyi használat is), de a legtöbb oltóanyagból ma már igyekeznek kivonni az etilhigany vegyületet.

Az új oltóanyagot számos klinikai vizsgálat előzte meg, és szigorú engedélyeztetési folyamatokon esett át, így a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felhívta a figyelmet arra, hogy a HBVAXPRO néven forgalomba kerülő oltóanyag teljesen biztonságos. Az oltások felvételével halálos betegségeket kerülhetnek el az általános iskolások, így a HPV elleni oltóanyag mellett ez a vakcina is nélkülözhetetlen számukra a szakemberek szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)