Közel 300 gyereknél mutatták ki a rejtélyes hepatitis vírust

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a világ 20 országában, köztük Délkelet-Ázsiában közel 300 súlyos hepatitiszes gyermek megbetegedését észlelték.

2022. május 5., 07:36

Szerző:

Az egészségügyi tisztviselők világszerte vizsgálják a májbetegség rejtélyes növekedését, amelyet először az Egyesült Királyságban észleltek. Az adenovírus nevű gyakori vírus, ami a világjárvány után bukkant fel újra, félő, hogy újabb járványt okozhat. A WHO eddig egy halálesetről számolt be. Május 1-ig a legtöbb májgyulladásos kisgyermekes esetet Európában észlelték, de kis számban Amerikából, a Csendes-óceán nyugati részéből és Délkelet-Ázsiából is jelentettek eseteket – számolt be a BBC.

A szokatlan hepatitis első eseteit Skóciában észlelték 10 év alatti gyermekeknél. Jelenleg több mint 140 esetet vizsgálnak az Egyesült Királyságban.

A legtöbb brit gyermeknél a májgyulladás enyhe formája fordult elő, bár 10 gyermeknél májátültetésre volt szükség.

A kezdeti tünetek között hányás és hasmenés, majd a bőr és a szemfehérje sárgulása, az úgynevezett sárgaság szerepelt. Az állapotot általában okozó hepatitisvírusokat (A, B, C, D és E vírus) egyik gyermeknél sem mutatták ki. 

Az országok világszerte elkezdték vizsgálni az ismeretlen eredetű, megmagyarázhatatlan májbetegséget a gyermekeknél, miután az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői felhívták rá a figyelmet. Az adenovírus volt a leggyakoribb kórokozó, amelyet a vizsgált, igazoltan hepatitiszes brit gyermekek mintegy háromnegyedében mutattak ki. Az adenovírus egy bizonyos típusát, az F41-es vírust pedig e gyermekek egynegyedének vérében találták meg. Ugyanezt az adenovírust a jelentések szerint kilenc hepatitiszes gyermeknél is kimutatták az Egyesült Államokban.

(Kiemelt kép: Maszkot viselő gyerekek érkeznek egy zágrábi iskolába 2020. szeptember 7-én. Fotó: Denis Lovrovic / AFP)