Gyermekeket támad egy új, rejtélyes hepatitisz-betegség

Pár hét alatt 12 országba jutott el az aggasztó tünetekkel járó betegség.

2022. április 24., 08:51

Szerző:

Folyamatosak a jelentések egy ismeretlen eredetű, akut hepatitiszes esetekről, amelyek idáig csak kisgyermekek körében fordultak elő. A WHO Európai Régiójának 11 országából és a WHO Amerikai Régiójának egy országából legalább 169 ismeretlen eredetű akut hepatitiszes esetet jelentettek. 

Az első esetekről április 15-én jelent meg egy jelentés, ekkor még csak az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban fedezték fel a betegséget, mostanra azonban már 11 európai országban és az Egyesült Államokban is jelen van. Az esetek egyhónapos és 16 éves kor közötti gyerekeket érintettek. Tizenhét gyermeknél májátültetésre is szükség volt és legalább egy halálesetről is tudni már, írja a 444.

Az azonosított betegek akut májgyulladással küzdenek; és sok esetben gyomor-bélrendszeri tünetekről, köztük hasi fájdalomról, hasmenésről és hányásról számoltak be, mint előzmény. Ezek mellett a májenzimek magasabb szintje is előfordul a sárgasággal együtt. Legalább 74 esetben az adenovírus egy fajtáját mutatták ki a betegekben, covid fertőzést pedig 20 gyermeknél azonosítottak. 19 esetben a két fertőzés egyszerre volt jelen a betegek szervezetében.

A WHO szerint ilyen súlyos tüneteket eddig nem okozott egyetlen adenovírus sem. Az eseteket legnagyobb számban bejelentő brit egészségügyi hatóságok fokozott figyelmet kérnek a az orvosoktól szerte a világban a májgyulladásos tünetek vizsgálatakor, hogy minél előbb rájöjjenek a betegség okára. Egyelőre nincs konkrét protokoll: megelőzésre a rendszeres kézmosás és a megfelelő higiénia fenntartása az egyetlen tanács.

(Kiemelt kép: WHO)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.