Gyermekeket támad egy új, rejtélyes hepatitisz-betegség

Pár hét alatt 12 országba jutott el az aggasztó tünetekkel járó betegség.

2022. április 24., 08:51

Szerző:

Folyamatosak a jelentések egy ismeretlen eredetű, akut hepatitiszes esetekről, amelyek idáig csak kisgyermekek körében fordultak elő. A WHO Európai Régiójának 11 országából és a WHO Amerikai Régiójának egy országából legalább 169 ismeretlen eredetű akut hepatitiszes esetet jelentettek. 

Az első esetekről április 15-én jelent meg egy jelentés, ekkor még csak az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban fedezték fel a betegséget, mostanra azonban már 11 európai országban és az Egyesült Államokban is jelen van. Az esetek egyhónapos és 16 éves kor közötti gyerekeket érintettek. Tizenhét gyermeknél májátültetésre is szükség volt és legalább egy halálesetről is tudni már, írja a 444.

Az azonosított betegek akut májgyulladással küzdenek; és sok esetben gyomor-bélrendszeri tünetekről, köztük hasi fájdalomról, hasmenésről és hányásról számoltak be, mint előzmény. Ezek mellett a májenzimek magasabb szintje is előfordul a sárgasággal együtt. Legalább 74 esetben az adenovírus egy fajtáját mutatták ki a betegekben, covid fertőzést pedig 20 gyermeknél azonosítottak. 19 esetben a két fertőzés egyszerre volt jelen a betegek szervezetében.

A WHO szerint ilyen súlyos tüneteket eddig nem okozott egyetlen adenovírus sem. Az eseteket legnagyobb számban bejelentő brit egészségügyi hatóságok fokozott figyelmet kérnek a az orvosoktól szerte a világban a májgyulladásos tünetek vizsgálatakor, hogy minél előbb rájöjjenek a betegség okára. Egyelőre nincs konkrét protokoll: megelőzésre a rendszeres kézmosás és a megfelelő higiénia fenntartása az egyetlen tanács.

(Kiemelt kép: WHO)

 

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.