Ez a rák agresszív, de jól diagnosztizálható

Rémisztő mértékben nőtt a rák egy fajtájának esetszáma az utóbbi évtizedekben, ráadásul a betegségből való kigyógyulás esélye is rendkívül csekély.

2024. április 25., 17:03

Szerző:

A rák fajtái közül a hasnyálmirigyrák évente összesen mintegy 130 ezer ember életét követeli Európában, és sajnos már nem csak az idősebb generációt érinti – írja cikkében az egeszsegkalauz.hu. Eszerint a hasnyálmirigyrák halálozási aránya Európában 1990 és 2016 között 62 százalékkal növekedett: a tüdő, vastagbél, valamint mellrákot követően a negyedik helyen áll ez az agresszív daganatos megbetegedés.

Ezért felel a hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy funkciója összetett: endokrin hormon termelő sejtjei inzulint és glukagont termelnek, melyek által szabályozza a vércukrot és a cukor anyagcserét, valamint emésztőenzimeket állít elő, amelyek segítségével a vékonybélben megemésztődnek a cukrok, fehérjék és a zsírok. Életfontosságú erek, vénák és artériák veszik körül, valamint a májkapu is a közvetlen környezetében helyezkedik el.

Ezen tényezők lényegesen befolyásolják a szervet megtámadó rák magas halálozási rátáját, mivel ez egy nagyon nehezen műthető terület. Amennyiben a hasnyálmirigy fejben van a daganat, amellett el kell távolítani a patkóbelet és a környező nyirokcsomókat is, át kell alakítani az epevezeték és a hasnyálmirigy vezeték szájadékát, valamint a gyomor ürülését is meg kell oldani. A daganat gyakran átlépi az anatómiai határokat, így lehetetlenné teszi az operációt.

Annak az esélye, hogy egy négy centiméter fölötti hasnyálmirigy fej daganatot egy sebész ép állapotban eltávolíthasson, relatíve kicsi. A mai iránymutatások szerint léteznek operábilis, inoperábilis, és borderline, azaz határeset daganatok. Utóbbinál már lehet alkalmazni azt az onkológiai megközelítést, melynek során a műtét előtt a daganat méretét egy kemoterápiás kezeléssel csökkentik, ezzel a sebésznek kicsit könnyebb dolga lesz

– közölte Prof. Dr. Madácsy László, gasztroenterológus szakorvos. Hozzátette: bár a hasnyálmirigyráknál az elsődleges daganat néha egészen kis méretű is lehet, gyors terjedése és korai áttét képződése miatt nagyon agresszív és magas halálozású betegségről van szó.

A rák tünetei a hasnyálmirigyben

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás a rák kialakulásának egyik fontos rizikófaktora, mely során a hasnyálmirigy hosszútávú lappangó gyulladása, illetve kötőszövetes átépülése következtében károsodik a hasnyálmirigy működése. Kialakulhatnak meszes területek is, a hasnyálmirigy vezeték és a mellékágak megtágulhatnak, kő képződhet a hasnyálmirigy vezetékben. Ezek következtében létrejön egy tartós felhasi, hátba sugárzó fájdalom, az emésztő enzimhiány, illetve cukorbetegség is. Ám a hasnyálmirigyrák tünetei közé tartozik a fogyás, a zsíros széklet, valamint a hasmenés is.

(Képünk forrása: Pixabay)