Veszélyben a parlagfű allergiások

Országosan nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja. 

2024. szeptember 4., 14:50

Szerző:

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján közölte, hogy javában tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka, a pollenkoncentráció jelenleg nagyon magas. 

Tüsszögés, szemviszketés

Azt írták gyakorlatilag a napokban tetőzik a parlagfűszezon, a pollenterhelés pedig országszerte nagyon magas, sőt az Alföldön sokfelé extrém magas. A hét első napjain megélénkülő keleti szél a Dunántúlra és a főváros környékére is további nagy mennyiségű pollent szállít, enyhülés a következő napokban még nem várható. A parlagfűre érzékenyeknél éppen ezért már jelentkezhettek erős tünetek, amelyek a pollenkoncentráció emelkedésének hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. 

Rengeteg a tévhit 

Ahogyan arról portálunk is beszámolt a parlagfűvel kapcsolatban számos tévhit terjed, egyik a sok közül, hogy a leveleinek elfogyasztásával csökkenteni lehet az allergiás tüneteket. Az igazság azonban az, hogy a parlagfű fogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták. Erről egyébként néhány hete a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is posztolt a közösségi oldalán, sőt egy másik bejegyzésben azt is hangsúlyozzák, hogy a sokan – tévesen – azt hiszik, a parlagfűtartalmú teák és tabletták immunterápiás hatásúak. Immunterápiát azonban kizárólag szakorvos felügyeletével és szigorúan ellenőrzött készítmények használatával lehet folytatni.

 

Megfelelő gyógyszeres kezelés 

A NNGYK egyébként azt mondja, a allergiások számára a legfontosabb tanács, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszerek szedését, ehhez mindenképpen fontos háziorvosi vagy szakorvosi segítséget kérni. A megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása ugyanis csak így garantálható.  

Óriási bírság 

Amint azt lapunk is megírta az ingatlantulajdonosok, akik hagyják elszaporodni a parlagfüvet a kertjükben, milliós bírságot kaphatnak. A Nébih tavaly 1845 esetben szabott ki bírságot a gondozatlan földterületek miatt, az összes kiszabott büntetés mértéke pedig elérte a 94 752 000 forintot. Ebből 57 eset belterületre, vagyis leginkább kertekre, építési telkekre vonatkozott. Tavaly a legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt, összesen több mint 4 millió forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)