Sok nő életét nehezíti meg ez a nőgyógyászati probléma

A mióma egy gyakori nőgyógyászati probléma, amely sok nő életét befolyásolja, de természetes módszerekkel enyhíthetőek a kellemetlen tünetek.

2024. július 24., 16:20

Szerző:

Egyre gyakoribb nőgyógyászati probléma a mióma, azaz a méh izomfalát alkotó simaizomsejtekből kiinduló, tokkal körülvett jóindulatú daganat, melyet méhizomdaganatnak is szokás nevezni. Nagysága igen széles határok között változhat, néhány milliméterestől akár dinnye nagyságúig is terjedhet. Előfordulását tekintve ez a tumor a női szervezet egyik leggyakoribb daganatfélesége, egyes statisztikák szerint minden negyedik nő érintett lehet – írja a Webbeteg

A kisebb mióma rendszerint tünetmentes, csak nőgyógyászati rutinellenőrzéssel – sokszor hasi vagy hüvelyi ultrahanggal – fedezhető fel. A nagyobb mióma azonban elhelyezkedésétől függően számos kellemetlen tünetet okozhat. Nyomhatja a húgyhólyagot, így akár állandósulhat is a vizelési inger, vagy húgyúti fertőzés léphet fel. Sokkal súlyosabb tünet a rendszertelen ciklus, a görcsös fájdalom, illetve az erős vérzés.

Természetes módszerekkel enyhíthető ez a nőgyógyászati probléma

Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott diéta alapvető a mióma kezelésében – tájékoztat a femcafe. A magas rosttartalmú ételek, mint a zöldségek és gyümölcsök, segíthetnek a hormonális egyensúly fenntartásában, ami létfontosságú a mióma növekedésének kontrollálásához. A természetes kezelési lehetőségek között kiemelkedő szerepet kapnak a gyógynövények, különösen a Hölgyi tea és a palástfű tea, amelyek segíthetnek a mióma tüneteinek kezelésében.

A Hölgyi tea, amely különböző gyógynövények keverékéből áll, hozzájárulhat a hormonális egyensúly helyreállításához és enyhítheti a miómával összefüggő gyulladásos tüneteket, menstruációs fájdalmakat, görcsöket és egyéb panaszokat. A palástfű jó hatással van a női egészségre, és szintén fontos szerepet játszik a hormonális egyensúlyozásban a mióma felszívódása érdekében.

A rendszeres meditáció, jóga és más relaxációs technikák bevezetése az életmódba segíthet csökkenteni a stressz szintjét, ami hozzájárulhat a mióma tüneteinek enyhítéséhez és a hormonális egyensúly javításához.  A policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelése során alkalmazott életmódbeli és táplálkozási változtatások szintén pozitívan befolyásolhatják a mióma állapotát. A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás elősegítheti a hormonális egyensúly helyreállítását és a mióma felszívódását.

(Kép forrása: Freepik)