Minél színesebb ételeket eszünk, annál jobb

Kutatók összegyűjtötték, milyen színű étel mire jó a szervezetünknek.

2021. szeptember 26., 09:45

Szerző:

Naponta többször kell határoznunk arról, mit együnk – ám ebben sokszor nem csak a véleményünk, hanem az adott étel hozzáférhetősége, ára és minősége is kérdést vet fel. Egyre többen fordulnak az egészséges élelmiszerek felé, kutatók szerint pedig az ételek változatos színe is fontos a szervezetünk számára. Példaként erre a mediterrán diétát hozták, ami sok szakember szerint az egyik legegészségesebb diéta, tekintve hogy rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, változatosan, írja a BBC

Francesco Sofi, a Florence-i Egyetem professzora szerint az étrend által ugyanis olyan tápanyagok kerülnek a szervezetünkbe, amelyek segítik a gyorsított emésztést. Természetesen nem ehetünk mindig szivárványszínű ételt, ugyanis a terméstől és az időjárástól is függ, mi fog az asztalra kerülni – jelentette ki. Az étrend követése csökkenti a szívroham kockázatát és az agyfunkcióinkra is kifejezetten pozitív hatással van. A kék és lila növények a kettes típusú diabétesz kialakulásának veszélyét is csökkentik.

Egy kutatás során 50 ezer ember étrendjét követték több mint 20 éven át, amely átfogó képet ad, mely gyümölcsök és zöldségek gyakorolnak kifejezetten jó hatást a szervezetre. Tian-shin Yeh, a Harvard TH Chan School of Public Health epidemiológiai tanszékének kutatója szerint a narancs, a paprika, a zeller és a grapefruit gyakori fogyasztói kisebb arányban szenvednek időskori demenciától. A kutató szerint sosincs késő változtatni az étrendünkön, és ha elhatározzuk magunkat, és színes diétára váltunk, a túlevést könnyedén ki tudjuk hagyni a táplálkozási szokásainkból.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / Science Photo Library via AFP)