Mérgező az egyik népszerű halétel, bajba kerülhet, ha ezt fogyasztja

Az egyik legkedveltebb halkonzerv mérgező anyagot tartalmaz a kutatások szerint.

2024. november 13., 16:49

Szerző:

Úgy tűnik, bizonyos halkonzervek sem biztonságosak, hiszen tartalmaznak egy emberi egészségre rendkívül káros, mérgező anyagot – figyelmeztetett a FoodWatch.

A forgalomba hozott élelmiszereknek egész Európában szigorú szabályoknak kell megfelelniük, ennek ellenére időről időre felbukkannak olyan termékek, amelyeknek kifogásolható a minősége. Nem véletlen az sem, hogy Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan ellenőrzéseket végez. Sok esetben a termékvisszahívás jelenti a megoldást, de indokolt esetben annak gyártását és árusítását is betilthatják. Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, nemrégiben egy kolbászt kellett kivonni a forgalomból, de a fertőzések vagy minőségi hibák bármely termék esetében előfordulhatnak: még gyógyszert is ki kellett vonni a forgalomból az elmúlt hetekben.

A nemzetközi szervezetek is rendszeresen elvégzik a vizsgálatok, és ezúttal olyasmire bukkantak, ami nem csupán egy átmeneti probléma.

Sokan kedvelik, de ez az étel mérgező

A szakemberek felhívták a figyelmet egy aggasztó jelenségre. A BLOOM és a Foodwatch France összesen 150 féle tonhalat tartalmazó terméket vizsgált meg, amelyek mindegyike tartalmazott higanyt is, ami önmagában is problémás. Ennél is nagyobb baj, hogy a megvizsgált termékek 10 százalékában a megengedett határértékeknél jóval nagyobb nagyobb mennyiségben volt jelen a higany.

Érdemes tudni, hogy a higany szempontjából a tonhal a legszennyezettebb hal, pedig Európában az egyik legkedveltebb halfajta, rengetegen fogyasztják. Meglepő, de ennek ellenére viszonylag kevés, élelmiszerekkel kapcsolatos szabvány vonatkozik rá.

A szennyezettség mindenképpen nagy figyelmet érdemes, ugyanis a higany, illetve a származékai jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az azbeszt és az arzén mellett a higany is ott van a világ 10 legveszélyesebb anyaga között.

Az élelmiszerekben még mindig gyakran előfordul egy higanyszármazék, a metilhigany, amelyet a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolt. A higany az agyműködést és az idegrendszert is befolyásolja, erősen mérgező anyag, bizonyos idegmérgek alapanyagként is szolgál. A szakemberek kiemelték, hogy különösen a várandós nőkre és a gyermekekre jelent nagy veszélyt.

A közel 150 megvizsgált termék Európa különböző országaiból, például Spanyolországból, Németországból, Franciaországból, Olaszországból és Angliából származik, de megjegyezték, hogy nem minden ország termékeit vizsgálták meg.

A FoodWatch és a BLOOM szakemberei a kérdéses termékek forgalomból való kivonását szorgalmazzák, mivel a higannyal szennyezett élelmiszerek kisebb mennyiségű, de rendszeres fogyasztása is komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Noha az aszalt gyümölcsök fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen adalékanyagok nélkül is hosszú ideig megőrzik ízüket, állagukat és tápértéküket, nem csak vitaminokat viszünk be velük. A Rizikometer arra hívja fel a figyelmet, hogy a mazsola is tele van káros anyagokkal.