Ha így néz ki a kezén a köröm, akkor épp a rettegett betegségek csarnokában áll

A köröm alakja, színe és állaga sok mindent elárul, ezért érdemes különösen odafigyelni rájuk.

2024. szeptember 4., 15:03

Szerző:

A köröm állapota a sérülésektől a betegségeken át a fertőzésekig számos bajra hívja fel a figyelmet – figyelmeztet cikkében az Egészségkalauz. Az egészségügyi portál hozzáteszi, a bőrből kialakuló elszarusodott köröm nemcsak védi az ujjvéget, hanem részt vesz a tapintásérzésben és a tárgyak megragadásában is. Havonta átlagosan három millimétert nő a köröm, de a növekedés sebessége függ a helyétől, a nap- és évszaktól, s attól is, hogy egészséges-e az ember. A sérülés és a vágás-rágás fokozza, míg a betegségek általában lassítják a körmöt növesztő sejtek osztódási ütemét. 

A köröm állapota sok mindent jelezhet

A cikk szerint a köröm sok mindent elárulhat az ember egészségéről. A körmön például tűszúrásnyi gödröcskék és hosszanti, illetve harántbarázdák is előfordulhatnak, melyek pikkelysömörrel, foltos hajhullással és bőrgyulladással társulhatnak, vérkeringési vagy fejlődési rendellenességre, a helytelen körömápolástól a bőr és körömágygyulladáson, ekcémán és fertőző betegségeken át az érelzáródásig többféle bajt jelezhetnek.

Emellett olyan eset is előfordul, amikor egy fejlődési rendellenesség részeként egyik-másik ujjunkról hiányzik a köröm, vagy csupán részlegesen fejlődik ki. Ennek ellenkezője, amikor a körömlemez megvastagszik, s esetenként el is görbül. Ezt gombás fertőzés ugyanúgy okozhatja, mint az A-vitamin-hiány miatti fokozott szarusodás.

Az Egészségkalauz szerint rengeteg dologról árulkodhat a köröm színe is. A teljesen fehér, opálos köröm például a májbetegséggel szokott együtt járni. A különböző festékek és gyógyszerek, így az antibiotikumok és daganatellenes szerek a legkülönfélébb színűre festhetik a körmöket, míg a pikkelysömör és a foltos hajhullás sárgás és barnás, a baktériumos fertőzések pedig sárga körömszínt idéznek elő. 

Gombák okozzák a legtöbb körömproblémát

Ami biztos, hogy az egyes fertőzések közül a gombák okozzák a legtöbb körömelváltozást. Az igen gyakori lábgombásodás ugyanis nemcsak a lábujjak között alakul ki, hanem előbb-utóbb ráterjed a körmökre is. Gombatenyésztés alapján célzottan kell kezelni a kórokozót, tekintettel a hosszantartó gyógyszerszedésre, a mellékhatásokra és költségekre.

A vírusos szemölcsök ugyan nem a körömlemezt, hanem a környező lágyrészeket érinthetik nyomást és kifejezett fájdalmat okozva. Hasonló fájdalommal járhat a benőtt köröm, mely főleg a nagylábujj körmével fordul elő, ha a körmöt nem megfelelően vágják és a szűk cipő valósággal rányomja az ujjvég szomszédos lágy részét. Ekkor sokszor csak a műtét jelenti a megoldást. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)