Gombás fertőzés: a nedves fürdőruha megnöveli a probléma kialakulását

Könnyen megkeserítheti a nyaralást egy gombás fertőzés az arra hajlamosaknál, főleg a medence melletti pihenés során.

2024. július 22., 14:59

Szerző:

Könnyen megkeserítheti a nyaralást egy gombás fertőzés az arra hajlamosaknál, főleg egy forró nyári napon a fürdőzés, a medence melletti pihenés során.

„A gomba nedves, sötét, meleg környezetben fejlődik. A nedves fürdőruha hosszabb ideig tartó viselése lehetővé teheti, hogy az ágyék területe a gomba számára táptalajjá váljon, aztán pedig fertőzéshez vezethet"

– magyarázta Chantel Strachan a VerywellHealth.com-nak.

Azoknál, akik cukorbetegek, terhesek, antibiotikumokat szednek vagy hormonális fogamzásgátlót használnak, nagyobb a kockázata a gombás fertőzés kialakulásának.

Természetesen a nedves fürdőruha viselése nem feltétlenül okoz minden esetben ilyen problémát, de megnövelheti a betegség megjelenésének esélyét, különösen akkor, ha eleve nagyobb valakinél a kockázata.

„Van, aki így eltölthet egy egész napot, és nem lesz semmi baja. Másnak viszont már csak pár óra is fertőzéshez vezethet, ha hajlamos a gombás fertőzésekre” 

– mondta Megan E. Bernstein nőgyógyász a portálnak.

Ez a gyakori gombás fertőzés égő és viszkető érzést okozhat a hüvelyben, fájdalmas vizelést és sűrű, fehér folyást. Becslések szerint a nők 75 százaléka életében legalább egyszer átesik hüvelyi gombás fertőzésen, és majdnem felének további fertőzései is lesznek.

„A nedves fürdőruha viselése önmagában nem tesz ki a húgyúti fertőzés nagyobb kockázatának. Ha viszont nem jársz gyakran a mosdóba, és visszatartod a vizeletedet, és hajlamos vagy a húgyúti fertőzésekre, akkor már nagyobb rá az esély” – mondta Bernstein.

Ha úszás után gyorsan laza, száraz ruhát veszünk fel, csökkenthetjük a húgyúti fertőzés kockázatát. A hőt és nedvességet megkötő ruhák kerülése szintén csökkentheti a bakteriális vaginózis kialakulásának kockázatát, amely a hüvelyi baktériumok kiegyensúlyozatlansága által okozott fertőzés. Hüvelyi fájdalommal és irritációval járhat.

„Ahogy a gomba túlszaporodhat és tüneteket okozhat, vannak más baktériumok is, amelyek kis mennyiségben nem okoznak problémát, de ha túlszaporodnak, irritációt és fájdalmat okozhatnak a szeméremtest vagy a hüvely területén” 

– mondta Olivia Manayan nőgyógyász a portálnak.

A túlszaporodott baktériumok bakteriális vaginózist okozhatnak, és ha feljutnak a húgycsőbe, húgyúti fertőzést is. Bárkinek, akinek a kórtörténetében visszatérő bakteriális vaginózis, a gombás vagy a húgyúti fertőzés szerepel, a tengerparti nyaralás előtt érdemes beszélnie az orvosával, megelőző gyógyszeres kezelés érdekében.

Gombás fertőzés: nem kell tönkretennie a nyaralást

Bár a hüvelyi fertőzések nem fertőzők, jelentős kellemetlenségeket okozhatnak. Gombás fertőzés esetén tartsuk a szeméremtestet lehetőleg szárazon és tisztán.

„Gombás fertőzés miatt nem kell megszakítanunk a nyaralást. Ugyanakkor viszketést és irritációt is okozhat, ezért érdemes a vízben töltött időt a minimálisra csökkenteni. A medencében lévő vegyi anyagok vagy egyéb szennyeződések súlyosbíthatják a gyulladást” 

– mondta Strachan a Verywellnek. Vény nélkül kapható kúpok, krémek és tabletták segíthetnek, de érdemes minél előbb orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózisért és kezelésért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: egmuri / Pixabay)