Gyilkos gombafertőzés tombol az Egyesült Államokban, világjárványtól tartanak

Új világjárvány következhet, mert a gyilkos gomba ellenáll a gyógyszereknek.

2023. július 28., 17:36

Szerző:

Az Egyesült Államok Járványügyi Hatóságának (CDC) kutatói arról számoltak be, hogy a Candida auris- (C. auris) fertőzések száma az elmúlt években drámaian megnőtt az Egyesült Államokban. A szervezet 2019-ben „sürgős fenyegetésnek” minősítette a gombát, amely a megfertőzött emberek akár 60 százalékát is megöli − számolt be róla a The Sun.

A járvány gyorsan terjed az egészségügyi intézményekben, és jelentős kockázatot jelent az immunhiányos betegekre. A CDC adatai szerint 2021-ben 2377 megerősített klinikai esetet regisztráltak az Egyesült Államokban − ez 2017 óta több mint 1200 százalékos, igen jelentős növekedést jelent.

Eközben a gomba más kontinenseken is terjed.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint Európában megduplázódott az esetek száma, a 2022-es 335-ről 2021-ben 655-re. Angliában a kormány adatai szerint 2013 és 2021 között Angliában 304 ember fertőződött meg a gyilkos baktériummal.

Ráadásul a leggyakoribb gombaellenes gyógyszerekkel szembeni rezisztenciája miatt az orvosok számára kihívást jelent a kezelése. Dr. Luis Ostrosky, az amerikai McGovern Medical School fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője szerint a C. auris „egyfajta rémálom-forgatókönyv”.

„Ez egy potenciálisan multirezisztens kórokozó, amely nagyon hatékonyan képes terjedni az egészségügyi intézményekben” 

– mondta. „Még soha nem volt ilyen kórokozó a gombás fertőzések területén” – tette hozzá.

A tudósok úgy vélik, hogy az éghajlatváltozás is hozzájárulhat a C. auris hirtelen megjelenéséhez és terjedéséhez. Arturo Casadevall, az amerikai Johns Hopkins Egyetem mikrobiológusa állítása szerint „a testhőmérsékletünk miatt óriási védelmet élvezünk a környezeti gombákkal szemben. Ha azonban a világ egyre melegebb lesz, és a gombák is elkezdenek alkalmazkodni a magasabb hőmérséklethez, és el fogják érni azt, amit én hőmérsékleti korlátnak nevezek.”

A gomba a becenevét a The Last of Us című zombis sikerfilm után kapta. (A drámasorozatban egy másik gombafertőzésről volt szó, a cordycepsről, amely az emberek agyának megfertőzésére fejlődött ki.)

Mi az a Candida auris?

A Candida auris egy olyan gomba, amely a véráramba kerülve veszélyes fertőzéseket okozhat, amelyek életveszélyesek lehetnek.

Az egészséges emberekre nem jelent veszélyt, de halálos lehet a gyenge immunrendszerrel rendelkezőkre, különösen a már betegekre, az idősekre és az újszülöttekre. A C. aurisban megbetegedett emberek körülbelül egyharmada pedig meghal. Először 2009-ben azonosították egy japán betegnél.

A szakértők idén arra figyelmeztettek, hogy a gyilkos gombafertőzés – amely immunis a gyógyszerekre – az egész világon terjed. A C.auris rezisztens a főbb gombaellenes gyógyszerekkel szemben, ami azt jelenti, hogy egyes esetekben halálos kimenetelű lehet.

A járvány kitörésének megelőzése érdekében az intézkedések közé tartozik a fertőzött betegek szűrése és elkülönítése, a fokozott kézhigiéniai eljárások és az érintett klinikai területek tisztítása.

(Kiemelt képünk: A Candida auris egysejtű gomba (élesztőgomba) számítógépes illusztrációja. A C. auris-t először 2009-ben azonosították. A kórházi betegeknél súlyos, multidrog-rezisztens fertőzéseket okoz, és magas a halálozási aránya. Véráram-, seb- és fülfertőzéseket okoz, és légúti és vizeletmintákból is izolálták. A legtöbb C. auris-fertőzés az echinocandin gyógyszercsoportba tartozó gombaellenes szerekkel kezelhető.
KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.