Sokkoló: így gyorsítja fel az öregedést a műköröm

Most kiderül, hogy a műköröm és a bőr öregedése közti kapcsolat mítosz-e csupán. 

2024. június 27., 12:40

Szerző:

A műköröm kétségtelenül az egyik legnépszerűbb kozmatikai eljárás a nők körében. A saját köröm megerősítése céljából felhelyezett géllakot részesítik a legtöbben előnyben, de vannak, akik a színes és hosszú manikűrért rajonganak. Akárhogy is, a körmök tartósságának érdekében a szakemberek UV lámpát használnák, így tud ugyanis csak a gél vagy a zselé megkötni a felületen. Egyes kutatások szerint azonban az UV lámpa fénye felgyorsíthatja az öregedés folyamatát. Ennek jártunk most utána. 

Mennyire veszélyes?

Az UV fény tehát kulcsfontosságú része a műköröm felhelyezési folyamatának. Bár ez a lépés ártalmatlannak tűnhet, a gyakori UV-sugárzásról köztudott, hogy hozzájárulhat a bőr gyors öregedéséhez. A kérdés már csak az, hogy az UV lámpa fényének ereje is elég-e ahhoz, hogy károsítsa a bőrünket. Nos, egyes feltételezések szerint a körömszalonokban használt lámpák fénye éppen annyira veszélyes lehet , mintha nyáron, a legnagyobb napsütésben kiülnök a napra sütkérezni. 

A tudomány álláspontja 

A helyzet az, hogy a tudomány határozottan az óvatosság mellett áll. Kutatások kimutatták ugyanis, hogy az UV-sugarak visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a bőrsejtek DNS-ében, ami aztán genetikai mutációkhoz, korai öregedéshez vezethet, sőt a bőrrák kialakulásának kockázata is megnőhet. Ez pedig nem csak elmélet, ezzel a valósággal szembesülnek a bőrgyógyászok szerte a világon. 

 

Jobb félni, mint megijedni 

Bármennyire is szép és akár praktikus is egy műköröm, hidd el, a bőröd hálás lesz, ha megvéded. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogyan tudnád ezt megtenni? Például egy védőkesztyű segítségével, ami a köröm kötési folyamata alatt minimalizálja az UV-fény okozta károsodások kockázatát, mivel minimálisan érintkezik csak így a sugárzás a bőrfelülettel. Akár hiszi, akár nem, de ma már léteznek efféle termékek: a londoni Manisafe márka olyan speciális kesztyűt dobott a piacra, ami hatékony védelmet nyújt manikűrözés közben az UV-sugarak ellen. Ezek a kesztyűk UPF 50+ anyagokból készülnek és megfelelnek a szigorú szabványoknak. 

Nem ciki az extra védelem 

A műköröm és az öregedés közti összefüggés elsőre nyilván triviálisnak tűnhet, de a lehetséges következmények sajnos nagyon súlyosak. Éppen ezért mindenképpen óvatosságra van szükség, egy kis extra védelem bevetésével pedig továbbra is élvezheti a szépségtrendet anélkül, hogy feláldozná a bőre egészségét. Persze lehet, hogy a körmösöd furcsán fog először nézni, ha a fentebb említett kesztyűben jelensz meg az időpontodon, de tudod mit mondanak, jobb félni, mint megijedni. Az óvatosság pedig tudd, egyáltalán nem ciki. 

(Forrás: CityMagazine, Fotó: Freepik)