Forradalmi áttörés a hererák gyógyításában

Egy magyar kutatás jelentős eredményt ért el a hererák kutatása terén.

2024. május 19., 08:37

Szerző:

Áttörés született a hererák kutatása terén: több magyar kutatócsoport, így a Pankotai Tibor vezetése alatt működő HCEMM Genom Instabilitás és DNS Hibajavítás kutatócsoport, valamint Beöthe Tamás, a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház- Rendelőintézet urológiai osztályának főorvosa közreműködésével olyan kutatás született, amely szerint komoly műtét válhat elkerülhetővé előrehaladott stádiumban lévő heredaganatos betegeknél: sok esetben a kemoterápia önmagában elegendő lehet.

Fiatal férfiakat érint a hererák

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine - HCEMM) közleményében kiemelik: habár a daganatos betegségek jellemzően az idősebb korosztály tagjai között gyakoribbak, a hererák főleg a fiatal férfiakat érinti. Az esetek többségében ez úgynevezett csírasejtes daganatot jelent, ami arra utal, milyen típusú sejtekből származik a daganat.

A daganattípus évtizedek óta jól kezelhető, hiszen a ma használatos terápiára általában még az előrehaladott, későn észlelt betegség is jól reagál. Ugyanakkor a nem jól reagáló betegek kezelése súlyos kihívást jelent. Ezekben az esetekben ugyanis a több, általában 3-4 körös kemoterápiát gyakran a herék, illetve a hasüreg mögötti tér nyirokrendszerének teljes műtéti eltávolítása követi, amennyiben maradtak észlelhető daganatok - írták.

A herék eltávolítása önmagában nagy változást jelent a beteg életében, a teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy a nyirokszövetek teljes eltávolítása (szakmai nevén Retroperitoneal Lymph Node Dissection - RPLND) megterhelő, kockázatos, nagy szakértelmet igénylő műtét - hívták fel a figyelmet.

A kutatók rámutattak, az RPLND műtét folyamán eltávolított daganatoknak csak töredékékben, mintegy tizedében voltak kimutathatók életképes daganatsejtek. Könnyen lehet tehát, hogy a komoly műtét a legtöbb esetben nem szükséges, elegendő lenne a kemoterápiás kezelés.

Hozzátették, a fő kérdés az, hogy az orvosok meg tudják-e állapítani, mely esetben lenne a műtétre mindenképpen szükség. Ebben kiemelkedő szerepe van a Genom Instabilitás és DNS Hibajavítás kutatócsoportnak, ugyanis jelenlegi munkájuk célja az eddigi eljárásoknál érzékenyebb, részletesebb, akár vérmintából végezhető daganat diagnosztika megalapozása.

Ez az eljárás eszközt adhat a daganatterápiát tervező orvos kezébe, hogy csak akkor rendeljék el a komoly műtétet, ha feltétlenül szükséges - áll a közleményben.

A rák első és legfontosabb jelei, amire soha nem gondolna

Alapvető tüneteket hagyunk figyelmen kívül, pedig hogyha időben észbe kapnánk, kezdeti stádiumában elcsíphetnénk a rákot.

Az, hogy egy daganatos betegség gyógyítható-e, nagyban függ attól, hogy mikor diagnosztizálják. A cél: minél hamarabb észlelni a bajt, és ebben nemcsak a szűrővizsgálatok vannak segítségünkre, hanem az is, ha odafigyelünk testünk változásaira. Gyakran szembesülünk a rák tüneteivel még a kezdeti stádiumban, ám nem figyelünk rá eléggé.

Fájdalom – nem elnyomni kell, hanem megtalálni az okát

Ha bekapunk egy fájdalomcsillapítót , akkor nem az okot, hanem a tünetet kezeltük, úgyhogy tartós vagy visszatérő fájdalomérzet – mindegy hogy tompa vagy görcsös – esetén menjünk orvoshoz. Van, hogy egy daganat okozta fájdalom kisugárzik más területekre, a tüdőcsúcsban lévő rák például a vállba, szembe, a vese- vagy heredaganat a derékba, a májrák övszerűen a bordák alá, a méhnyakrák a kismedencébe, lábakba (ödémát is okozhat!).

Köhögés, nehéz légzés, fulladás

Náthaszezonban sem érdemes legyinteni, ha hetekig nem múlik el a „megfázás" vagy vissza-visszatér a tüdőgyulladás , a véres köpet okát pedig minden esetben haladéktalanul ki kell vizsgálni.

Problémák a széklettel

Fontos jel lehet, ha megváltoznak a székletürítési szokások: szorulás vagy hasmenés jelentkezik akár váltakozva, más lesz a széklet mennyisége, állaga, friss vagy alvadt vér, nyák található benne. Ezek a tünetek utalhatnak aranyérre, de emésztőrendszeri daganatra is.

Étvágytalanság, fogyás

Mindenképpen ki kell vizsgálni az indokolatlan testsúlyvesztést. A nehezített nyelés (néha rekedtséggel, nehézlégzéssel, gombócérzéssel a torokban párosulva) többek közt gégedaganatra utalhat.

Vérszegénység, sápadtság, gyengeség

A fenti tünetek többek között vastagbélrákra is utalhatnak.

Gondok a vizeléssel

Gyakori vizelés vagy épp ellenkezőleg, a vizeletürítés zavara: prosztata- vagy vesegondokra utalhat. A véres vizelet mindig kivizsgálásért kiált! Figyelmeztető jel lehet egy kikezelhetetlen fertőzés is (hólyaghurutnak látszik, de nem az).

Csökkenthető a rák kialakulásának kockázata, ha:

  • Nem dohányzik.
  • Indokolatlanul nem szed gyógyszert.
  • Nem fogyaszt mértéktelenül alkoholt.
  • Egészséges életvitelt folytat: megfelelően táplálkozik, rendszeres testmozgást végez, eleget alszik, illetve testi-lelki harmóniában él.
  • Havonta végez emlő, here, bőr, szájüregi önvizsgálatot.

(Fotó: Unsplash)