Ezért veszélyes a jéghideg italok fogyasztása

 A túl sok jéghideg ital káros a hangszalagokra, amik könnyen be is gyulladhatnak tőlük.

2024. július 17., 16:53

Szerző:

Hiába esik jól egy jéghideg ital a rekkenő hőségben, a túl sok hideg frissítő az egészségre káros hatással lehet. Azok, akik számára hangjuk mindennapi munkaeszközként szolgál, különösen érzékenyek lehetnek a szájon át belélegzett száraz hideg levegőre, vagy a hidegebb ételek, italok fogyasztására. Ezek hatására ugyanis a hangszalagjaik is megduzzadhatnak, ami által hangszínük, hangterjedelmük változását tapasztalhatják – ismertette dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa az EgészségKalauznak

A hangszalag- és a vele együtt jelentkező akut gégegyulladás főként vírusos felső légúti fertőzések miatt alakul ki, de előfordulhat bakteriális fertőzések kapcsán is. Jól ismert és gyakori probléma a hang túlerőltetéséből fakadó krónikus gége - és hangszalaggyulladás is, amivel főként a tanárok, színészek és énekesek, call centerekben dolgozók körében találkozhatunk.

A jéghideg italok mellett a forró italok sem tesznek jót 

A hangszalag és a gége elváltozásait irritatív anyagok is kiválthatják – mondta Holpert doktornő, aki a különféle maró anyagokat, a füst, por, gázok belélegzését, illetve a refluxbetegséget említi meg elsőként. 

Ezt követik a jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások, neurológiai betegségek vagy rendellenességek, pajzsmirigy-problémák és a gégét ért traumák. A kémiai irritáció is okozhat enyhébb, a nyálkahártya felszínét érintő elváltozásokat. 

A szakértő szerint érdemes kerülni a túlzottan forró (fűszeres) ételeket és italokat, és óvatosan fogyasztani azokat a jeges finomságokat, amelyeket néhány perccel a fogyasztásuk előtt vett ki a hűtőszekrényből. 

Forduljon orvoshoz, ha elment a hangja

A hangszalagok gyulladásos problémái esetén fül-orr-gégészeti szakrendelés felkeresését javasolja a doktornő. Egy akut gyulladás akár egy-két hét alatt is kikúrálható, ám egy krónikus gyulladás esetén ettől hosszabb időt vehet igénybe a felépülés. 

A gyógyítás legfontosabb eleme a hangkímélés (beszédtilalom) és a gégediéta, ami azt jelenti, hogy a betegnek kerülnie kell a nyálkahártyákat irritáló ételeket (a túl hideg vagy forró, fűszeres és szénsavas ételeket-italokat) és természetesen a dohányzást is. Nagyon fontos azonban, hogy ez idő alatt is sok folyadékot fogyasszon. 

Szükség szerint gyulladáscsökkentőt és a nyákoldó készítményeket is felírnak a páciensnek. Ha pedig a hang túlerőltetése miatt kialakult rossz hangképzési technika okozza a tüneteket, akkor a foniátriai vizsgálat után hangterápiára is szükség van. 

(Kép forrása: Pixabay)