Íme, egy pofonegyszerű és filléres tipp a hőség ellen

Mutatunk egy rendkívül egyszerű megoldást a hőség ellen: nem csak olcsó, de gyakorlatilag ingyen van.

2024. július 15., 12:26

Szerző:

A nyár eddigi leghosszabb, legforróbb kánikulája tombol Magyarországon: a hétvégén 40 Celsius-fokos csúcsokkal támadt a hőség, és sajnos ez még nem is feltétlenül a tetőpont – az előttünk álló napokban szintén banánérlelő melegre van kilátás, ami pedig jelentős többletterhet ró a szervezetünkre.

Ilyenkor mindig felmerül a kérdés: mi is a legegyszerűbb és legbiztonságosabb hűtési megoldás?

Az amerikai hadseregben is előszeretettel alkalmazzák ezt a technikát, mert pofonegyszerű, szuperolcsó és garantáltan eredményt hoz, költséghatékony, nem igényel semmiféle technikai hátteret és könnyű végrehajtani - így vélekedik a szóban forgó hűtési módszerről Dave DeGroot, az amerikai hadsereg alezredese.

Az amerikai hadsereg a jeges fürdőre esküszik, mely DeGroot szerint akár fél Celsius-fokkal is csökkentheti a szervezet belső hőmérsékletét. Mindez nem tűnik soknak, de csillapítja a fokozott hőérzetet, energetizál, lendületbe hoz és felfrissít – írja a Femcafé.

Egyébként hasonló hatást érhetsz el akkor, ha jeges vízbe teszed a karodat, és fél-egy percig mozdulatlan maradsz.

A módszer "titka", hogy a vérkeringés a szervezet minden részére elviszi a karban lehűtött vért. A CBS News hangsúlyozza: az amerikai hadsereg kutatói azért fejlesztették ki ezt a módszert, hogy a katonákat még a szélsőséges hőség közepette is fitten és frissen tudják tartani. Az Egyesült Államokban egyébként hozzávetőleg 1000 olyan speciális asztal és tárolóegység van, ami a katonák hűtését szolgálja, de ezt a módszert használják a tűzoltók, sőt még a NASA is.

Így pihenjen éjszaka hőség idején

A fülledt napokon sokan erőtlennek érezhetik magukat, hiszen a szervezet extra energiákat használ fel arra, hogy fenntartsa a normál testhőmérsékletet. Csábító lehet egy kis délutáni szunyókálás, hiszen ilyenkor sokan enerváltnak, kedvetlennek érzik magukat. Egy rövid pihenő valóban jót tehet, de a hosszú alvások nem tanácsosak, ugyanis így éjszaka szinte biztosan nem lesz elég fáradt, hogy mély álomban merüljön – főleg akkor, ha még a hőség is kínozza.

A hálószobát mindenképpen hűvösen kell tartani. Akinek rendelkezésére áll légkondicionáló, annak érdemes a lefekvés előtt beindítania, de figyelni kell, hogy alvás közben már ne működjön, hiszen könnyedén meg lehet fázni ilyen módon. Ha nincs beszerelve klíma, akkor a kora reggeli és a késő esti órákban érdemes kiszellőztetni, de fontos, hogy napközben maradjanak zárva az ablakok, és egy sötétítő függöny is segíthet abban, hogy a meleg kívül maradjon.

Az ágynemű anyaga is sokat számít, ha a hőérzetről van szó. Gyapjú helyett a pamut vagy a lenvászon az ideális szövettípus a takarókhoz és párnákhoz: ezek jóval hűvösebbek maradnak még a nagy melegben is.

(Kiemelt kép: freepik)

2024. augusztus 19., 16:46

Az eredményorientált világban sokkal nagyobb hangsúlyt és társadalmi elismertséget kap, ha egy személy valamiből átlagon felül teljesít. Ám a pszichológusok szerint nem az a fontos, hány diplomája van valakinek, vagy hány érmet szerzett egy versenyen. Az eredmények ugyanis csak ideig-óráig fogják boldoggá tenni. Az igazi lelki egyensúlyt nem a magas IQ, a befolyás vagy a kiemelkedő teljesítmény adja.