Nincs légkondija? Mutatjuk a lakás-hűtés praktikáit!

Tombol a trópusi hőség hazánkban, már éjszakára sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet. Aki teheti, bekapcsolja a légkondícionálót, ám vannak olyan furfargok a lakás hűtésére, amit azok is bevethetnek, akiknek nincs otthon légkondi, vagy nem bírják a kiáramló hideg levegőt. Mutatjuk, hogyan hűtse le a lakást!

2024. július 14., 10:12

Szerző:

A lakás megfelelő hűtésének érdekében néhány szabályt elég betartanunk. A hűtés  valójában az optimális hőmérséklet megőrzését jelenti, ám ha már magasabb a hőmérséklet a komfortosnál, akkor sem kell csüggednünk. Mutatjuk, hogy hűtse le a lakást az optimális mikroklíma megőrzése érdekében!

Fedje az ablakokat okosan!

A keleti és déli fekvésű ablakokat tartsa behúzva! – ajánlja a rankito.hu. Célszerű az ablakokat redőnnyel vagy rolóval felszereltetni. Leggyakrabban a panellakások ablakain talál vékony ablakközti redőnyöket. Figyelje meg az egyes lamellák alakját – kissé lekerekítettek. Ha a lekerekített oldalukkal a nap felé fordítja őket, megbízhatóbban visszaverik a fényt, és így csökkentik a helyiség túlmelegedését. Ugyanakkor ebben a helyzetben több fényt engednek be, mintha fordítva fordítaná ezeket- lekerekített oldalukkal befelé. Ha van otthon kutyája vagy macskája, akkor nem lesz túl sötétben a lakásban.

Felejtse el a nehéz és sötét függönyök használatát! Bár tökéletes sötétítést biztosítanak, az ablakfüggönyök, amelyeket az ablak mögötti napfénynek tesz ki, felmelegszenek és növelik a helyiség hőmérsékletét. Ha a belátásgátlás miatt mégis szükséges függönyöket feltenni, akkor inkább két könnyebb anyagból készült függönyt használjon, és ezeket reggel vizezze be vagy öblítse át! Minél páradúsabb a levegő, annál hűvösebb!

Csínján a szellőztetéssel!

Érzi a forró aszfalt- és betonpanelekből sugárzó hőt? Ha a legmelegebb időszakokban szellőztet, akkor a felerősödött hőt beengedi a lakásba. Várja meg, amíg a forró felületek lehűlnek. Tervezze a szellőztetést is erre az időre. Lefekvés előtt, majd kora reggel tárja ki az ablakokat. Ha biztonságos, egész éjszakára nyitva lehetnek az ablakok, érdemes egy kereszthuzatot is csinálni. Vigyázzunk azonban, mert ha nincs szúnyoghálónk, akkor a kis vérszívók is a mi lakásunk komfortját élvezik majd. 

Nyissa ki a szekrények és konyhaszekrények ajtaját is. Különösen, ha közvetlenül az ablakkal szemben vannak, napközben felgyülemlik bennük a hő, ami nem tesz jót a tárolt élelmiszereknek és tárgyaknak.

Húzza ki a nem használt elektromos eszközöket!

Jól teszi, ha leválaszt az elektromos hálózatról minden olyan készüléket és elektronikai eszközt, amelyet éppen nem használ. Néhány készüléknek van készenléti üzemmódja, amiről talán nem is tud. Nemcsak folyamatos áramfelvételük van (bár minimális), hanem maga a készülék vagy annak kábelei is hőt termelnek maguk körül.

Nyáron, különösen a panellakások fürdőszobáiban nagyon meleg és párás a levegő, amit kihasználhat arra, hogy ott hagyja lógni a ruháit, hogy a gyűrött varratok egészen természetesen kisimuljanak, akár egy éjszaka alatt.

Párásítani, párásítani. párásítani!

Akasszon egy vízbe áztatott, nedves lepedőt az ablakba (egy fürdőlepedő vagy egy vastagabb függöny is jól működik). Az erkélyen lévő ruhaszárító zsinórokat is felhasználhatja a felakasztására. Ez lehetővé teszi a hűvösebb, nedves levegő beáramlását, és sokkal kellemesebben érzi magát otthon.

Mosson fel minden nap!

A párolgás hűt von el, ezzel hűti a lakást. A hideg vízes felmosás pedig azonnal hűti a padlót is! Ezúttal ne akarja szárazra dörgölni a felületet! Néhány csepp friss esszencia (pl. citrusfélék, ananász, eukaliptusz, borsmenta) hozzáadása szintén kellemesen hat az orrunkra, és talán még a bosszantó szúnyogokat is sikerül elriasztani.

Tegye el a szőnyegeket, takarókat és ágytakarókat!


Mindezek a textíliák és szövetek arra szolgálnak, hogy meghitt és meleg otthont teremtsenek. És bármennyire is szeretjük őket, a hosszú szálú bolyhos szőnyegek és a díszes ágytakarók részben megfoszthatnak minket a hőkomforttól. Próbálja ki, hogy ideiglenesen elteszi az összes szőnyeget és futószőnyeget, és élvezze a padló hűvösét. Tegye el a vastag takarókat és a plüss vagy műszőrme párnákat a kanapéról. Ez megkönnyíti a padlómosást és csökkenti a por jelenlétét a lakásban.

Csökkentse minimálisra a főzést!


Hogyan főzzünk nyáron? Természetes könnyebb ételeket, amelyek nem terhelik az emésztésünket. A túlhevült szervezet nehezen birkózik meg a zsíros és kalóriadús ételekkel, amelyek megterhelik az emésztési folyamatokat és az emésztőrendszer szerveit. Ugyanígy kell megközelítenünk a főzést is, és minimalizálnunk kell a konyhában töltött időt. A hosszan tartó, többórás főzés és sütés akár 3-4 fokkal is megemelheti a hőmérsékletet a konyhában, ami fokozatosan „átterjed“ a többi helyiségbe. Válasszon sok gyümölcsöt, zöldséget, vegyes salátákat és könnyen elkészíthető húsokat.

Szobanövény-dzsungel? Igen! 

A lakás-hűtés egyik leghatékonyabb módja, ha szobanövényeket nevelünk. A szobanövények gondoskodnak a levegő természetes párásításáról, sőt némelyikük természetes légtisztító tulajdonsággal is rendelkezik – például: házi páfrány (nephrolepis), rákvirág (aglaonema), pálmák, szobafikusz (ficuselastica), flamingóvirág (anthurium), sárkányfa (dracaena), anyósnyelv (sansevieria), vitorlavirág (spathiphyllum)

A hlószoba hűtése a jó alváshoz

Ne egyen nehéz vagy fűszeres ételeket alvás előtt, mert ezek fokozhatják az izzadást. Az utolsó étkezést legalább 2-3 órával alvás előtt fogyassza el, és ne igyon kávét vagy koffeintartalmú (kóla) italokat. Vigyázzon az esti egy pohár borral is, amely a magasabb hőmérséklettel együtt felboríthatja a szervezetet, és gyakori vizelést okozhat.


Kényeztesse magát hideg borogatással – az alkarján, a lábszárán, a homlokán és a halántékán.


Tegye a pizsamát vagy a lepedőt a fagyasztóba néhány percre, hogy lehűljön.


Sötétedés után nyissa ki az ablakot, és hagyja, hogy a szoba levegője teljesen kicserélődjön.


Terítsen egy hideg vízzel átitatott lepedőt a ventilátor elé. A hálószoba hőmérséklete néhány perc alatt néhány fokot csökken, és Ön remekül fog aludni.


A plüss, frottír és szintetikus ágyneműt cserélje jó minőségű, nedvszívó és hűsítő anyagokra, például pamutra vagy szaténra.


Amikor reggel felébred, ne takarja le a matracot paplannal vagy ágytakaróval. Hagyja, hogy természetes módon kiszáradjon, és ne halmozódjon fel a nedvesség, az izzadság és vele együtt egy adag ágyi atka.


Ma már a piacon találhat téli és nyári oldallal rendelkező matracokat. A téli oldal kellemesen melegítő, a nyári oldal légáteresztő és természetesen hűsítő. Néha az alap csak a matrachuzat kialakításában rejlik, máskor a gyártók magukkal a matracrétegekkel is játszanak.

Ha pedig igazán hatékonyan szeretné hűteni a lakást, akkor sötétetés után, a szellőztetés közben mosson fel hideg vízzel, öblítse át hideg vízzel a könnyű anyagból készült függönyöket, majd akassza vissza őket, használjon diffúzort vagy párásítót. Talán nehézkesnek tűnik ez a napi rutin, de ha minden nap elvégzi, 3-4 fokkal is csökkentheti a lakása hőmérsékletét.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)