Azt hitte eddig, hogy hőség van? A hétfői időjárás rácáfol a tapasztalataira

Dobjon ki egy serpenyő húst a teraszra hétfőn reggel, az időjárás intézi a többit.

2024. július 14., 16:57

Szerző:

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfői időjrás során az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

Narancs és piros fokozatú vészjelzést adtak ki a hétfői időjárás miatt

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez vasárnap eljuttatott veszélyjelzésében arról tájékoztatott: hétfő éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék területére adtak ki a hőség miatt piros fokozatú figyelmeztetést. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.


Erre az időszakra további tizenegy – Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém – vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.


A HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzése szerint hétfőn az ország nagyobb részén 27 fok felett, főként az Alföldön a 29 foknál magasabban alakul a 24 órás középhőmérséklet.


A légköri feltételek továbbra is a teljes ország területén alkalmasak lehetnek zivatarok kialakulásához – írták. Vasárnap szórványosan, inkább a Dunától keletre és a déli megyékben valószínűek zivatarok, hétfőn pedig helyenként alakulhat ki zivatar, valamivel nagyobb eséllyel északkeleten és délnyugaton. A zivatarokat viharos széllökések, jégeső, valamint intenzív csapadék, néhol akár felhőszakadás is kísérheti.

Extrém UV-sugárzás várható hétfőn


Hétfőn nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is - közölte a meteorológiai szolgálat.


Azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.


A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető ezen az oldalon.

 A Hungaromet előrejelzése szerint hétfőn napos időre számíthatunk általában kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Helyenként zápor, zivatar előfordulhat, utóbbiakhoz erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül délutánra legyengül a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között várható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  NickyPe via Pixabay)

10:15

A pártok támogatottságában február óta tapasztalható, alapvető elmozdulások július végére jelentősen lelassultak, lényegében megálltak. Az IDEA Intézet 2024. július 24. és július 31. között készített felmérése szerint, ha július végén parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, azt a Fidesz–KDNP nyerte volna meg, de a kormánypártok támogatottsága a biztos szavazók körében is csak 7 százalékkal volt magasabb a TISZA Pártnál.