Itt a fűtési szezon, figyeljünk a veszélyeire!

A szénmonoxid-mérgezés veszélyeiről nem lehet eleget beszélni, szerencsére megfelelő óvintézkedésekkel a tragédia esélye könnyedén elkerülhető.

2021. december 14., 12:53

Szerző:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint évente átlagosan 400 esetben riasztják a tűzoltóegységeiket szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. Sajnos előfordulnak esetek, amikor a kiérkező egységek már nem tudnak segíteni.

A szénmonoxid legveszedelmesebb tulajdonsága a szag hiánya. Az emberi érzékszervek nem alkalmasak a szénmonoxid jelenlétének észlelésére. Sajnos csak a mérgezés tüneteiből következtethetünk arra, hogy baj van; ilyen esetben rendszerint fejfájás, szédülés, hányinger és általános rosszullét jelentkezik, de ezek a tünetek sok más betegséggel és rendellenességgel is kapcsolatba hozhatók. Éppen ezért tüzelőberendezések használata esetén elengedhetetlenül szükséges egy megbízható szénmonoxid-érzékelő telepítése is, amit az ajánlásoknak megfelelő ponton kell elhelyezni. Ezek az apró szerkezetek életet menthetnek, éppen ezért kiemelten fontos, hogy csakis megbízható gyártó termékei közül válasszunk.

Nagyon fontos, hogy a tüzelőberendezés megtervezését, kivitelezését és üzembe helyezését minden esetben szakemberre bízzuk. Az ő felelőssége és szakértelme a garancia arra, hogy az otthonunkban elhelyezett tüzelőberendezés biztonságosan használható. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egyéb tényezők is veszélyforrást jelenthetnek.

Ritkán esik szó arról, hogy a tüzelőberendezések szellőzőnyílásaim megtelepedő szennyeződések csökkentik az égés hatékonyságát; mivel a háztartásban keletkező pára és por képes lerakódni ezeken a helyeken, komoly veszélyforrást jelenthetnek. Az elégtelen égés során keletkező mérgező gázok jelenlétét szerencsére tisztítással és karbantartással megelőzhetjük.

Hasonlóképpen fontos a kéményjárat ellenőrzése is, amit minden fűtési szezon előtt meg kell tennünk. Az égéstermékek károsító hatása miatt vakolat- és tégladarabot hullhatnak a járatba, sőt nyaranta a darazsak és a madarak is szívesen építenek fészket ezekre a helyekre. Az így keletkező akadályok meggátolják az égéstermékek szabad távozását, ami miatt a nyílt égéstérből az égéstermékek a szoba levegőjébe juthatnak. 

Nem feledkezhetünk meg a megfelelő légcsere fontosságáról sem. Amennyiben nyílt égésterű tüzelőberendezéseket használunk, kötelező a szellőzőrácsok biztosítása. Sajnos gyakori eset, hogy energiatakarékossági szempontok miatt ezeket leragasztják vagy eltömítik. Különösen veszélyes abban az esetben, ha a lakás jól záró korszerű nyílászárókkal van szerelve. Minél jobban záródó ajtókkal és ablakokkal rendelkezünk, annál nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő gyakoriságú szellőztetésre. 

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a lakásban használt egyes berendezések képesek befolyásolni a légtérben uralkodó légnyomást; ilyenek többek között a szárítógépek, a konyhai páraelszívók, klímaberendezések is. Ezek a berendezések megfordíthatják a kéményben az égéstermékek áramlási irányát, ami következtében mérgezőanyagok juthatnak a szoba levegőjébe.

Megfelelő odafigyeléssel, illetve a műszaki követelmények biztosításával a szénmonoxid-mérgezés veszélyei gyakorlatilag minimálisra csökkenthetők. Használjuk bátran a cserépkályhákat, a kandallókat, a cirkókat és az átfolyós vízmelegítőket, de ne feledkezzünk meg a biztonságos használat szükségességéről!

Tegnap 14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.