Bortányt okozott a döntés, hogy pucérkodni lehet, burkinit viselni nem

Franciaországban vallási okokból megtiltották a burkini fürdőruha viselését. 

2022. június 24., 12:33

Szerző:

Az AP hírügynökség jelentése szerint Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága kedden úgy döntött, hogy vallási okokból nem engedélyezi a testet takaró „burkini"-típusú fürdőruhák használatát a nyilvános uszodákban, azzal érvelve, hogy ez sérti a vallással szembeni kormányzati semlegesség elvét. Bár Franciaországban csak kevesen viselik, a fejig érő burkini heves politikai vitákat vált ki az országban.

Gerald Darmanin belügyminiszter „a szekularizmus győzelmeként" üdvözölte az Államtanács döntését. Egyes muszlim nők elítélték, hogy a döntés igazságtalanul a hitüket és a testüket célozza, és az iszlámról alkotott elavult tévhiteken alapul.

Grenoble városa, amelyet egy zöldpárti polgármester vezet, a múlt hónapban megszavazta, hogy a helyi aktivisták kampánya után a nők nyilvános uszodákban is viselhessenek burkinit. A város azt is megszavazta, hogy a fürdőruha-szabályok szélesebb körű lazításának részeként a nők topless úszhassanak. Viszont a grenoble-i régió prefektusa, vagyis a kormány legfőbb tisztviselője megvétózta a burkiniről szóló határozatot, azzal érvelve, hogy az ellentétes Franciaország világi elveivel.

Az Államtanács kedden helybenhagyta a prefektus lépését, és közleményében azt írta, hogy a grenoble-i szavazás „egy vallási igény kielégítése érdekében" történt, és „sérti a közszolgáltatások semlegességét".

Ez volt az első olyan döntés, amit egy ellentmondásos törvény alapján hoztott az Államanács. Ezt a törvényt Emmanuel Macron elnök támogatásával hozták, célja a „köztársasági értékek" védelme, a vallási szélsőségek fenyegetésétől. 

A franciaországi nyilvános uszodákban a hatóságok szerint higiéniai okokból szigorúak a ruházkodási szabályok: fürdősapka kötelező, és általában tilos a bő fürdőnadrág vagy más terjedelmes ruházat. Sok medencében a búvárruhák, valamint egyes napvédő ruhák sem engedélyezettek. Néhány más város és település engedélyezi a burkinit a nyilvános medencékben. Rennes városa is ezek közé tartozik, de a döntés célja a fürdőruhaszabályok lazítása volt, és nem vallási okok alapján született.

Grenoble polgármestere azzal érvelt, hogy

a nőknek a medencékben is azt kell viselniük, amit akarnak, és ki kell fejezniük vallási meggyőződésüket, mint az utcán.

A burkini ellenzői – akik között szélsőjobboldali, de baloldali helyi tisztségviselők is vannak – azzal érveltek, hogy a fürdőruha a nők elnyomását és az iszlám radikalizmus potenciális kapuját jelenti. 

Hat évvel ezelőtt hasonlóan nagy felháborodást okozott, hogy az Államtanács eltörölte a helyi burkini-tilalmat, miután néhány muszlim nőt arra utasítottak, hogy vegye le a testet eltakaró ruhadarabot a francia Riviéra strandjain. 

Fatima Bent, a Lallab muszlim feminista csoport tagja elmondta: a keddi döntés „egyértelmű visszalépés", amely még inkább elszigeteli a fejüket és testüket nyilvánosan eltakaró nőket. Bár egyes muszlim nőket a férfi rokonok kényszerítenek arra, hogy eltakarják magukat, a muszlim nők sem egységesek a kérdésben. Szerinte a francia hatóságok minden muszlim nőt egy kalap alá vesznek, függetlenül attól, mit visel és milyen irányzathoz tartozik. A gyarmati korszakból visszamaradt „a muszlim nők testével kapcsolatos fixációért a politikusok felelősek, akik ellenőrizni akarják őket".

Grenoble döntését a topless úszásról nem fenyegették bírósági úton.

 

(Kiemelt kép: A burkini-párti " Alliance Citoyenne " egyesület tagjai ünnepelnek, miután a városi tanács tagjai megszavazták, hogy engedélyezik a burkini viselését a város uszodáiban, Grenoble-ban 2022. május 16-án. JEFF PACHOUD / AFP)

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.