Ezért érdemes naplót vezetni, ha györti a migrén

Több módon is küzdhetünk a migrén okozta fejfájás ellen. 

2024. május 26., 15:38

Szerző:

Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, ha időről időre gyötri a migrén. Fontos, hogy megtanuljuk elkerülni a konkrét kiváltó okokat és előre tervezzünk. Ha időben észrevesszük a jeleket, elkerülhetjük a nyomasztó fejfájást – írja a Házipatika

migrén 4-72 órán át tartó erős, lüktető fejfájás, amely gyakran féloldali, terhelésre pedig rosszabbodik. A fejfájás e típusa rohamokban jelentkezik, gyakorisága nagyon változó: van, akinél félévente egyszer alakul ki, míg másoknál sűrűbben. Nagy átlagban a migréneseknél havonta kétszer-háromszor is jelentkeznek az akár két-három napig eltartó, hányingerrel, hányással, fényre, zajokra való érzékenységgel társuló fejfájások. A panaszokat megelőzheti úgynevezett aura is, amely a leggyakrabban egyfajta látászavar.

Ezért érdemes naplót vezetni, ha jelentkezik a migrén 

Egy napló vezetése révén könnyebben felismerhetjük, mik váltanak ki nálunk migrént. Érdemes felírni, hogy mit ettünk és ittunk és mennyit mozogtunk. Az időjárás lehet kiváltó oka a fejfájásnak, de az aktuális és erős érzelmeinket is érdemes feljegyezni. Mindezek mellett írjuk be a naplóba szedett gyógyszereinket és mellékhatásaikat, a fejfájás idejét és súlyosságát is.

Healthline összeállítása szerint a hangos zajok, a villanó fények (például stroboszkóp miatt) és más érzékszervi ingerek gyakran váltanak ki migrénes rohamot. Ezeket sokszor nehéz elkerülni, de általában olyan helyzetben fordulnak elő, mint az éjszakai vezetés, a mozizás vagy a klubok vagy zsúfolt szórakozóhelyek. Mivel a migrének gyakran fordulnak elő stresszes helyzetekben, a különböző relaxációs technikák, mint például a jóga vagy a meditáció, segíthetnek enyhíteni a stresszt. Mindenképpen tartsunk szüneteket, ha a tévé vagy a számítógép előtt ülünk, hogy pihentessük a szemünket, és érdemes csökkenteni a képernyők fényerősségét is. Ha tehetjük, kerüljük a hangos zajokkal járó, vagy vizuálisan ingerlő helyzeteket.

Bizonyos ételek és italok fogyasztásának csökkentésével megelőzhető a migrén 

Egyes ételek és italok is kiválthatnak migrént, mint például a csokoládé, a vörös bor, a feldolgozott húsok, az édesítők, vagy a sajtok. A leggyakoribb bűnösök az alkoholos és a koffeines italok. Ha ezek fogyasztását csökkentjük, megelőzhetők lehetnek a migrének. Az étkezések kihagyása is járhat migrénes fejfájással. A legtöbb ember számára az a legjobb, ha az ébredést követő egy órán belül eszik először, majd 3-4 óránként újra. Az éhség és a folyadék hiánya mind migrént okozhat, ezért figyeljünk arra, hogy elegendő mértékben igyunk és együnk.

Az alvás hiánya szintén migrénhez vezethet, ezért törekedjünk a napi 7-8 óra alvásra. Ugyanakkor a túl sok alvás is fejfájással járhat, ezért tapasztaljuk ki, hány órára van szükségünk. A hormonok is nagy hatással lehetnek a migrénekre. Sok nő a menstruáció előtt és alatt is kaphat erős migrénes rohamokat: ilyenkor különösen érdemes figyelniük a fizikai aktivitásukra és arra, hogy mit esznek. Az orális fogamzásgátlók és a hormonpótló kezelések növelhetik a migrénes epizódok gyakoriságát és súlyosságát. Egyeseknél enyhülést hozhat, ha a fogamzásgátló más formájára váltanak, míg másoknál előfordulhat, hogy a fogamzásgátló szedése alatt kevesebb migrénes rohamot tapasztalnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

16:05

A joghurt sokoldalú étel. Akár önmagában, akár öntetként, salátával, vagy épp ivójoghurtként fogyasztva, tökéletes választás az egészséges étrendet követők számára. Ebben a cikkben mindent megtudhat, amit a joghurtról tudni kell: az elkészítés módjától és az összetevőktől a joghurt különböző típusaiig és a szervezetre gyakorolt ​​hatásáig.