6 biztos módszer, amivel leküzdhető a migrén

Ha már a gyógyszer és az alvás önmagában kevés.

2021. július 9., 10:02

Szerző:

A pokolian meleg napok után ma megérkezett a hidegfront, amit zivatarok kísérnek. Az enyhülés a gyakorlatban annyit tesz, hogy 40 helyett csak 30 fok várható. A közel 10 fokos lehűlést hozó frontnak és viharoknak köszönhetően pedig sokakat meggyötörhet a migrénes fejfájás. 

Kutatások megállapították, hogy a krónikus migrénben szenvedők több mint egyharmada szerint az időjárás-változás gyakran befolyásolja a tüneteiket. Az időjárással kapcsolatos kiváltó okok közé tartozik a magas vagy alacsony páratartalom, a váratlan vagy jelentős hőmérséklet-változás, a légnyomás-változás és az erős napfény. A nyomásváltozás ugyanis kitágíthatja a vérereket, ami rendellenes véráramlást okoz, és fejfájást vált ki. A migrénes tünetek gyakori kiváltóján, az időjáráson sajnos nem tudunk változtatni, de összegyűjtöttünk hat megoldást, amire érdemes odafigyelnie, ha sokszor szenved migréntől.

Megnövelt folyadékbevitel

Ha már biztosan tudni lehet, hogy front fog érkezni néhány nap múlva, érdemes azonnal megnövelni a folyadékbevitelt és minél több vizet, vagy cukormentes, gyógynövényes teát fogyasztani. A sok vízivás nem igényel sok időt vagy energiaráfordítást, mégis sokan megfeledkeznek róla a mindennapokban. Ahogyan az egész test, úgy az agy jelentős százaléka is vízből áll, a folyadékveszteség így könnyen koncentrációzavarokat okozhat, a nagyobb vízhiány pedig fejfájást. Megoldás lehet még egy jó fekete kávé is, szigorúan cukor nélkül, de ez csak azoknak ajánlatos, akik egyébként is rendszeres kávéfogyasztók, mert könnyen lehet akár ez is a fejfájás kiváltója azoknál, akik nincsenek hozzászokva a koffeinhez.

Rendszeres étkezés

Egy-egy rohanós napon hajlamos az ember megfeledkezni arról, hogy időben, rendesen egyen. Pedig fejfájás esetén segíthet, ha stabilizáljuk a vércukor-szintet. Ilyenkor a legjobb egy kocka csoki, vagy valamilyen lassan felszívódó szénhidrát, például a szőlőcukor, vagy a különböző aszalt gyümölcsök. Érdemes nem a lisztes, cukros ételek után nyúlni, mert ezek hatására könnyen összeszűkülnek az erek, ami szabad utat enged a fejfájásnak.

Váltófürdő

A váltózuhany, vagy a váltott hideg-meleg lábfürdő segít kitágítani az ereket, így segít a migrénes panaszok megszüntetésében is. Akár óránként is elvégezhető!

Masszázs

A masszázs és az akupresszúra is fejfájás csillapító hatású. Ha a szemüreg környéke fáj, az orrnyereg tövét kell szorítani néhány másodpercig, majd az erős nyomás után hirtelen elengedni. Ha a homlok és a halánték környékén jelenik meg a fájdalom, a homlok ujjbegyekkel történő nyomkodása és a halánték körkörös masszírozása jelenthet gyors megoldást.

Borogatás

 A hideg borogatás a homlokon vagy a tarkón mindig nagyon hatásos, ha fejfájás elleni gyors megoldást keresünk.

Aromaterápia

Néhány illóolaj kifejezetten hatékony a fejfájás csillapítására. Tegyünk néhány csepp mentaolajat vagy levendulaolajat a mutatóujjunkra, és dörzsöljük vele körkörösen a halántékot. Kis idő múlva már jelentkezik is az illóolajok jótékony nyugtató, fájdalomcsillapító és lazító hatása.

(Kiemelt kép: Shutterstock)