A svéd egészségügyi hatóság megszabta, a gyerekek mennyit mobilozhatnak

A svéd egészségügyi hatóság ajánlást adott ki a gyerekek mobilhasználatával kapcsolatban. Az irányelvek segítenek az egészség megőrzésében, és csökkentik a gyerekek képernyőidejét.

2024. szeptember 3., 11:50

Szerző:

Története során először adott ki iránymutatást a svéd egészségügyi hatóság a gyerekek mobilhasználatával és képernyőidejével kapcsolatban – írja a hvg.hu a Guardian cikkére hivatkozva. A kihirdetett irányelvek szerint 

  • a 2-5 éves gyermekek képernyőhasználatát legfeljebb egy órára,
  • a 6 és 12 év közötti gyermekek képernyőidejét két órára, míg
  • a 13-18 évesekét három órára kell korlátozni.

„A szülők és a gondviselők gondolják át, hogyan használják az ilyen eszközöket a gyermekeikkel, és mondják el nekik, mit csinálnak a telefonjukon, amikor a jelenlétükben használják azt” – tanácsolta a hatóság.

Ez meredeken csökkenti a svéd gyerekek és fiatalok jelenlegi átlagos eszközhasználati idejét. A becslések szerint ugyanis a 9-12 éves gyermekek naponta négy órán át nyomkodják a mobiljukat, a 17-18 éveseknél pedig ez az idő több mint hét óra. Ez utóbbiban nincs benne az iskolai mobilhasználat.

Az egészségügyi hatóság ezért korlátozná a mobilhasználatot

Jakob Forssmed svéd szociális miniszter szerint az iránymutatás betartására azért van szükség, mert számos tanulmány bebizonyította már: a digitális média használatának negatív egészségügyi hatásai lehetnek, beleértve az alvás minőségének romlását, valamint a depresszió tüneteinek jelentkezését, erősödését.

A svéd szakemberek éppen ezért azt is javasolják, hogy lefekvés előtt már ne engedjék a szülők mobiltelefont nyomkodni a gyereküket, a készülék pedig éjszaka ne is legyen a szobájukban. Forssmed szerint a cégek nyereségét a gyerekek az egészségükkel fizetik meg. 

A mobil egészségesebbé tesz?

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, meglepő eredményekre jutottak a koreai Hanyang Egyetem kutatói azáltal, hogy 2017 és 2020 között, mintegy 50 000 koreai fiatal körében kitöltött kérdőíveket összegeztek. A tudósok az adatokat arra használták, hogy elemezzék az okostelefon-használat és az egészségi állapot közötti összefüggést, olyan tényezőkre korrigálva, mint az életkor, a nem és a társadalmi-gazdasági státusz. 

Megállapították, hogy két óra vagy annál kevesebb, szociális célú mobilhasználat segíthet a tizenéveseknek a magányosság és az elszigeteltség leküzdésében. 

Akik azonban napi két óránál kevesebbet foglalkoztak a közösségi médiával, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak stresszesek, 27 százalékkal kisebb esélye volt az alvászavarnak, 38 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak depressziósak, 43 százalékkal kisebb valószínűséggel menekültek az öngyilkosságba és 47 százalékkal kisebb valószínűséggel menekültek az alkoholba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: LuidmilaKot / Pixabay)