Megfigyelhetnek ezek a mobilalkalmazások, érdemes törölni mindegyiket

Néhány mobilalkalmazás akkor is működik, ha épp nincsenek használatban.

2024. július 9., 17:57

Szerző:

Egy veszélyesnek tűnő kémprogram terjed az Android-felhasználók körében, amely mobilalkalmazás formájában hosszú ideig működhet a készülékeken – számolt be róla a Pénzcentrum a The Hacker News információira hivatkozva.

Egy feltehetően pakisztáni hátterű, Transparent Tribe néven ismert csoport fejlesztette ki azt a kémprogramot, amely remekül képes álcázni magát, így a gyanútlan felhasználók azt gondolják, egyszerű szórakoztató alkalmazásokat töltöttek le. Valójában azonban egy kártékony program kerül a telefonra, amely hozzáfér az eszközön tárolt érzékeny adatokhoz is.

A kiberbűnözők bevett szokása a hasonló programok kidolgozása, amelyek segítségével akár több millió felhasználó telefonja felett is képesek átvenni az irányítást, és ezáltal az elkövetőknek akár komoly visszaélésekre is lehetőségük adódik.

Ezek a mobilalkalmazások lehetnek veszélyesek

A CapraRAT nevű kémprogram mesterien álcázza magát: a felhasználók azt gondolják, hogy egy Youtube-, TikTok- vagy játékapplikációt töltöttek le, és használni kezdik azokat. Nem önmagukban az alkalmazások jelentenek problémát, hanem az, hogy a letöltésükkel a kémprogram is települ az adott eszközre, és a háttérben káros folyamatokat indít be.

A kémprogram hozzáfér a névjegyekhez, az üzenethez, fotókhoz, hívásnaplóhoz és helyadatokhoz, de akár még ennél is kényesebb adatokhoz is. Ezek segítségével számos visszaélést követhetnek el, ami a felhasználók számára közvetett és közvetlen kellemetlenségeket is okozhat. Az egyik legsúlyosabb eset az, ha a bankszámla-adatok kerülnek a bűnözők birtokába, hiszen így jelentős anyagi kárt okozhatnak az áldozatoknak.

Az is nagy problémát jelent, hogy a CapraRAT a telefon működése során képes bekapcsolni a mikrofont vagy a kamerát, akár fotókat, videókat vagy hangfelvételeket is készíthet, így alkalmas arra, hogy az elkövetők bárkit megfigyeljenek a segítségével. A fejlesztők alapos munkát végeztek, és volt is miből tanulniuk, hiszen hozzájuk köthető számos egyéb kártékony alkalmazás is, amelyek korábban a Windows vagy az Android rendszert futtató eszközökön jelentek meg.

Mint kiderült, a bűnözők a Crazy Games, a Sexy Videos, a Weapons és a TikToks néven terjesztett alkalmazások segítségével tévesztik meg a felhasználókat. Mivel a szakemberek sem találtak módot a kártevő hatástalanítására, azt javasolják, hogy aki letöltötte a fenti alkalmazások valamelyikét, azonnal törölje azokat a készülékéről.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)