Amerikában betiltották a brómozott növényi olaj használatát

Az intézkedés hátterében friss toxikológiai vizsgálatok állnak, amelyek alapján nehezen támogatható a brómozott növényi olaj további használata.

2024. július 6., 12:09

Szerző:

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) nemrégiben bejelentette, hogy véglegesen betiltja a brómozott növényi olaj használatát az Egyesült Államokban. Az intézkedés hátterében friss toxikológiai vizsgálatok állnak, amelyek alapján nehezen támogatható a vegyület további használata.

A Sciencealert beszámolója szerint ezen összetevő az, amelyet évtizedeken át alkalmaztak a citrusízű üdítőitalokban az íz egyenletes eloszlatására. James Jones, az FDA emberi élelmiszerekért felelős helyettes biztosa hangsúlyozta, az FDA tiltó döntése a legújabb tudományos vizsgálatok eredményein alapul.

A portál felidézte, a brómozott növényi olajat az 1930-as évektől kezdve használták emulgeálószerként, hogy megakadályozzák a citrus ízesítők felúszását az üdítőitalokban. Az anyag különleges tulajdonságai lehetővé tették, hogy egyenletesen eloszlassa a zsíros összetevőket a vizes közegben. Azonban az évek során egyre több aggály merült fel az egészségügyi kockázataival kapcsolatban. Állatkísérletek arra utaltak, hogy a vegyület felhalmozódhat a zsírszövetekben, és potenciálisan zavarhatja a pajzsmirigy működését, de akár memóriazavarokat, különböző bőrproblémákat, és más egészségügyi gondokat okozhat.  

Ráadásul a használata nem is feltétlenül indokolt, hiszen az élelmiszeriparban már számos alternatív stabilizátort használnak, amelyek a brómozott növényi olajnál sokkal biztonságosabbak lehetnek. Ezek közé tartoznak például a gyümölcslé koncentrátumok és egyéb természetes stabilizátorok.

A brómozott növényi olajjal kapcsolatos aggályok mindenesetre már korábban arra késztettek több országot – köztük az Európai Unió tagállamait, Indiát és Japánt –, hogy betiltsák a brómozott növényi olaj használatát. A mostani lépésre a nagyobb üdítőital-gyártók is felkészültek: a PepsiCo és a Coca-Cola az elmúlt évtizedben fokozatosan kivonta termékeikből az emulgeálószert. James Jones szerint ma már csak kevés ital tartalmaz brómozott növényi olajat az Egyesült Államokban, mivel a gyártók alternatív összetevőkkel helyettesítették.

Az FDA döntése egyébként egy hosszú folyamat eredménye: bár az 1950-es években még biztonságosnak tekintették a brómozott növényi olajat, az 1960-as években felmerülő kérdések miatt az ügynökség korlátozta a használatát. Az újabb kutatások azonban meggyőzték az FDA-t arról, hogy a teljes tiltás is indokolt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Fotó: SAKKMESTERKE / SCIENCE PHOTO LIBRA / AAT / Science Photo Library via AFP)

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.