Herointúladagolás elleni orrspray kerül forgalomba az Egyesült Államokban

Vény nélkül kapható szerdától az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által engedélyezett Narcan nevű opioid-antagonista.

2023. március 30., 07:41

Szerző:

 „A vény nélkül kapható naloxon orrspray jóváhagyása hozzájárul az opioid-túladagolás okozta halálesetek számának csökkentéséhez az egész országban. Arra ösztönözzük a gyártót, hogy a termék hozzáférhetőségét tegye prioritássá, és a lehető leghamarabb és megfizethető áron tegye elérhetővé” – nyilatkozott közleményében az új termék kapcsán Robert Califf, az FDA tisztviselője közleményében.

Az OTC Narcan orrspray két darab 4 milligrammos adagot tartalmazó csomagban kerül forgalomba, arra az esetre, ha a túladagolást szenvedett személy nem reagálna az első adagra.

A gyógyszert gyártó Emergent BioSolutions szerint a legtöbb túladagolás egyetlen adaggal visszafordítható. A készítmény bárkinek adható, még gyermekeknek és csecsemőknek is – idézi a CNN hírét az Index.

Az orrspray várhatóan nyár végétől kerül kereskedelmi forgalomba, bár a gyártó a termék áráról egyelőre nem adott közölt nyilvános információt a médiának.

A beszámoló idézi az elmúlt időszak statisztikáját is. Több mint egymillió ember halt meg kábítószer-túladagolásban az elmúlt két évtizedben, amióta az amerikai járványügyi hatóság (CDC) elkezdte gyűjteni ezeket az adatokat. Közülük sokan opioidok miatt haltak meg. Az opioid-túladagolásból eredő halálesetek száma csak egy év alatt több mint 17 százalékkal nőtt, a 2020-as mintegy 69 ezerről 2021-re mintegy 81 020-ra – derül ki a CDC adataiból.

(Kiemelt kép: egy doboz Narcan orrspray a New York-i OnPoint hivatalosan felügyelt kábítószer-reabilitációs központjában. Fotó: Yuki Iwamua/AFP)