Génmódosított húst ehetnek Amerikában

Engedélyezte emberi fogyasztásra szánt génmódosított állat árusítását az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) – írta az MTI. Fogyasztói aggodalmak miatt több mint öt éve halogatták például a gyorsan növekedő lazac engedélyezését.

2015. november 21., 08:02

Az FDA csütörtökön biztonságosnak nyilvánította az Aqua Bounty Technologies nevű cég által kifejlesztett, genetikailag módosított (GM) lazac fogyasztását arra hivatkozva, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és zsírsavak tekintetében nincs biológiailag számottevő különbség agénmódosított AquAdvantage Salmon és a gazdaságban nevelt atlanti lazac között.

A döntés bírálói aggódnak, hogy az újfajta halak allergiát válthatnak ki az embernél, továbbá, ha kijutnak a tenyésztőtelepekről és vadon kezdenek el szaporodni, az a természetes lazacpopulációk megtizedelődését eredményezheti. Mások etikai kérdésnek tekintik az állatok genetikai kódjának manipulálását.

Az FDA szerint a GM-lazac nem lehet negatív hatással a környezetre, mert a halak nőstények és szinte kizárólag sterilek, s nagyon kicsi az esélye, hogy az állatok kijutnak a tenyésztőtelepekről. A cég azzal érvel, hogy az általuk termelt hal garantáltan antibiotikum-mentes és hogy ez a tenéysztési mód kisebb szén-dioxid kibocsátással jár, mivel a használt víz nagy részét újra felhasználják, és helyben végezhető a tenyésztés, így a szállítási költség és üzemanyag megtakarítható.

A természetesnél kétszer gyorsabban növő lazac genomjába a királylazac növekedési hormonját és az óceáni anyaangolna (Zoarces americanus) génjét ültették be, ennek eredményeként az állat egész évben képes növekedési hormont termelni.

A kiskereskedők egy része elzárkózott a génmódosított lazac árulásától.

(MTI)