Sütnie kell húsvétkor, de elfogyott a tojás? Így legyen úrrá a katasztrófán!
A húsvét elengedhetetlen csemegéje a sonka és a friss kalács, de gyakran kerül az asztalra valamilyen finom sütemény is. Utóbbihoz azonban legtöbbször szükség van tojásra, amiből könnyen ki tudnak fogyni a háziasszonyok.
Sütni támad kedvünk húsvétkor, de a kamránkban csak a szél süvít, tojás meg sehol? A Lifehacker cikke szerint ekkor sem kell kétségbeesni: egy amerikai gasztroszerző öt népszerű tojáshelyettesítőt tesztelt, és egyértelmű győztest hirdetett. A meglepő első helyezett nem más, mint az aquafaba – azaz a csicseriborsó-konzerv leve. A szakértő szerint 3 evőkanálnyi elég egy tojás kiváltására, az eredmény pedig meggyőző: stabil állag, jó szerkezet, és még csak nem is furcsa az íze.
A tesztben egyébként a klasszikus piskótatészta volt a mérce, a tojás alternatívái pedig a banán, görög joghurt, almaszósz, valamint egy tápiókalisztből és sütőporból álló keverék volt.
A "kutatás" további végeredménye pedig a következő képpen alakult: a második helyezett a tápiókás alternatíva lett, míg a banán a maga erőteljes íze miatt csak bizonyos süteményekhez vált ajánlottá. A joghurt és az almaszósz viszont teljes kapufa lettek: a tészta összeesett tőlük és túl édes lett a végeredmény. A tojás tehát húsvétkor sem pótolható akármivel, az aquafaba viszont a kamrapolcon lapuló titkos fegyver lehet a legközelebbi vészhelyzet idején.
Idén húsvétkor ez a recept aratja a legnagyobb sikert
A régi, hagyományosnak tekinthető édességek mellett érdemes kipróbálni egy olyan receptet, amellyel elkészíthető egy finom, bármikor fogyasztható, könnyű harapnivaló is. A szakemberek szerint 2025-ben a mini csokis keksz iránt nőtt meg az érdeklődés, nem véletlenül: nem igényel hosszas előkészületeket, a tészta 5 perc alatt összeállítható, a sütési idő is kevesebb, mint fél óra, és olyan édességről van szó, amely sokáig eláll. Lássuk, hogyan készíthető el gyorsan és egyszerűen!
Hozzávalók
- 175 gramm vaj
- 200 gramm kristálycukor
- 100 gramm porcukor
- 1 vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
- 1 tojás
- 250 gramm liszt
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 50 gramm fehércsokoládé, darabokra tördelve
- 100 gramm étcsokoládé, darabokra tördelve
- egy csipet só
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, majd egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A vajat, a cukrot és a vaníliát egy tálba tesszük, és kézi habverővel habosra verjük. Ezt követően hozzáadjuk a tojást, és ismét felverjük. Ezután belekeverjük a szódabikarbónát, kevés sót adunk hozzá, és összegyúrjuk. Végül a csokoládédarabokat is a tálba öntjük, és összekeverjük a masszával.
A tepsibe pingponglabda méretű halmokat helyezünk a tésztából, ügyelve arra, hogy maradjon köztük elegendő hely. Ha valaki szeretne húsvéti hangulatot varázsolni az asztalra, érdemes tojásformára formázni a tésztahalmokat, ellapítva azokat. Ezután 15-18 percig sütjük a tésztát. A sütést követően 10 perc állni hagyjuk, majd tányérra helyezzük a kekszeket.
Fontos tudni, hogy akkor sikerült jól a tészta, ha a széle ropog, a belseje azonban puha maradt. Amennyiben hosszabb ideig szeretnénk fogyasztani, a kihűlés után célszerű légmentesen záródó dobozba helyezni, így ugyanis akár egy hétiig is elállhat ez a könnyű finomság.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Couleur / Pixabay)