Ahány égtáj, annyi sólet

Budára költözött a sóletfesztivál. 

2021. augusztus 30., 13:26

Szerző:

Idén először a Budai Parkszínpad adott otthont a már hagyományosnak nevezhető – korábban a Kazinczy utcában megrendezett – zsidó gasztronómiai és kulturális fesztiválnak. Utánajártunk, lehet-e a sóletet hús vagy bab nélkül készíteni.

Emberek sétálgatnak és a sóletről beszélgetnek – ez a kép fogadta mindazokat, akik vasárnap kilátogattak a Feneketlen-tóhoz. Úgy látszik, sokan döntöttek úgy, hogy a tó megkerülésével tudják le a nehéz ételek után javallt kétszáz lépést, a kezükben lévő kis csomagok – bennük flódnival vagy kürtős kaláccsal – pedig arra utalnak, hogy az édességnek már nem jutott helye. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által hatodik alkalommal megrendezett sóletfesztiválon idén is többféle sóletet kóstolhattunk a világ minden tájáról. Hagyományosat, egzotikusabbat, fűszeresebbet és még egy vegán változatot is.

Kedves, családbarát, főleg a hasi örömökről szóló, ugyanakkor a zsidó hagyományokkal való találkozásra is alkalmat adó kulturális rendezvény a sóletfesztivál, ahol két tányér sólet között megtekinthetünk egy-egy koncertet, színpadi előadást, beszélgetést, vagy akár tanácsért fordulhatunk a rabbihoz.

Idén a hagyományos, füstölt hússal készülő, sűrű magyar sólet mellett az annál egyszerre könnyebb és fűszeresebb, friss hússal és krumplival készülő izraeli sóletet is megkóstolhatták a látogatók, amelynek különleges ízvilágát a cukorral pirított, karamellizált hagyma adja.

A klasszikusok mellett megjelentek a rend-, hús- és babhagyó sóletek is a kínálatban.


Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

A sólet elfogadott definíciója szerint határeset a magrebi zsidóság hagyományos étele, a harisz, ugyanis egy bab nélkül készülő, keletiesen fűszeres, kásaszerű egytálétel, sok csirkehússal. Elkészítési módja, állaga és a bulgur gerslihez való hasonlósága miatt azonban egyértelmű, hogy ez az étel is a sólet rokonságába tartozik még így is. Izgalmasan játszik a sós és édes ízekkel, valamint a textúrákkal a vegán sólet, amely – akárcsak a közel-keleti sóletvariációk – gazdagon tartalmaz aszalt gyümölcsöket és kellően fűszeres. Vasárnap mindkettővel tágíthatta a sóletről alkotott elképzeléseit a közönség.

Az eseményeknek szerves része volt az Újbudai Zsinagóga megnyitóünnepsége is. A Sóletfesztivál programjai után a Budai Parkszínpadon írták bele az utolsó betűket az új tóratekercsbe, amelyet ünnepélyesen vittek át a közeli zsinagógába, ahol az 1950-es államosítás óta nem folyt zsidó hitélet. A napot Alex Clare és Nissim Black koncertje zárta szintén a Budai Parkszínpad fái alatt.

A Zsinagógák Hete rendezvénysorozat még pénteken kezdődött a Vörösmarty utcai imaterem újranyitásával, az Óbudai Zsinagóga 200 éves évfordulójának megünneplésével folytatódik csütörtökön, végül szeptember 5-én, vasárnap az Újpesti rakpart elején található Zsilip közösségi ház megnyitójával és családi nappal zárul.

(Kiemelt kép: Sóletfesztivál az Újbudai Parkszinpadon 2021. augusztus 29-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

2022. szeptember 29., 13:41

Valaha a baseball sapkák kifejezetten férfias viseletnek számítottak, azonban ez már megváltozott, ugyanis számtalan kifejezetten hölgyek számára készült darabot fellelhetünk a piaci kínálatban. Ráadásul mára az uniszex viseletek is egyre népszerűbbé váltak a szebbik nem képviselőinek köreiben, így tehát a baseball sapkák is szépen lassan beszivárogtak az aktuális trendekbe. Hogyan viselhetjük tehát ezeket nőként, hogy valóban stílusos megjelentést kapjunk általuk?

2022. szeptember 27., 11:28

Amikor lakást vagy házat keresünk, nem csak a válogatásba fektetett energia, a felújítás miatti izgalom, vagy épp a költözés lebonyolításának logisztikája, amely nagy feladatot ró ránk. Hanem maga a felelősség is, hogy a következő évekre, évtizedekre választunk otthont maguknak. Éppen ezért az ideális élettér keresését megfelelő tájékozódás után tanácsos elkezdeni. Nézzük, mire érdemes figyelnünk!

2022. szeptember 27., 10:46

A szeptember beköszöntével ismét kitárják kapuikat az iskolák, ez pedig a szülők számára több fronton is kihívást jelent. A szükséges tankönyvek és íróeszközök beszerzése mellett a gyerek étkeztetését is meg kell tervezni, ilyenkor pedig felmerül a kérdés: fizessünk menzát, vagy inkább készítsünk minden nap szendvicset számára? Alábbi cikkünkben a menzás étkeztetés és az otthonról biztosított fogások előnyeinek is utánajárunk, hogy megkönnyítsük a döntést!

2022. szeptember 23., 08:35

Hazánkban a hivatalos statisztikáknál jóval több, évente akár 40 ezer vadgázolás történhet. Ezt a számot hivatott csökkenteni a VIONN GO, az első okos vadriasztó, ami a gépjármű alvázára rögzítve a beépített hangszórónak köszönhetően jelzi érkezésünket az állatvilágnak. A fejlesztők egy mégis bekövetkezett vad által okozott baleset esetén a keletkezett kárt öt munkanapon belül megtérítik ügyfeleiknek egymillió forintig.

2022. szeptember 19., 10:29

Otthonunkat azért szeretjük, mert melegséget és biztonságot ad. Ehhez az érzéshez természetesen szükség van arra, hogy rendben tudjuk életünk legfontosabb színterét, és meggyőződjünk arról, hogy sem számunkra, sem mások számára nem jelent veszélyt. Miket kell rendszeresen ellenőrizni ahhoz, hogy biztonságban tudjuk magunkat és otthonunk többi lakóját? Tudjuk biztosítani lakásunk biztonságát, vagy jobb, ha igénybe vesszük szakemberek segítségét is?