A tökéletes cseresznyebefőtt titka

Itt a cseresznyeszezon, roskadásig vannak a fák terméssel, a piacon is ott mosolyog a roppanós, vidám cseresznye. Milyen jó is érezni az ízét télen is! Mutatjuk, hogyan készítsük el a tökéletes cseresznyebefőttet!

2024. június 9., 11:00

Szerző:

Generációk nőttek fel a nagymama kamráján, ahol a savanyúságok mellett ott sorakoztak a lekvárok, szörpök, befőttek is. Milyen jól is jöttek ezek, amikor gyorsan kellett egy sütit összedobni, vagy csak az ebédhez nyitottunk meg egy üveggel. A cseresznyefa egész Európában elterjedt, Ázsiában inkább díszes virágzata miatt termesztik. Japánban a cseresznyevirágzást a virágnéző fesztiválokon évente ünneplik. A cseresznye rendkívül egészséges gyümölcs, gazdag rostokban és flavonoidokban, jelentős A-, B- és C-vitamin tartalma. Sokoldalúan felhasználható, készíthető belőle befőtt, kompót, lekvár, mártás, leves. A cseresznyebefőtt elkészítéséhez nem szükséges más, csupán cseresznye, víz, cukor, esetleg némi tartósítószer. Mivel a gyümölcsöket szükséges valamelyest hőkezelni, ezért veszítenek vitamintartalmukból, mégis, a befőzés a legjobb módja annak, hogy a kora nyári hangulatból és ízvilágból átcsempésszünk valamennyit a téli napokra.

Hozzávalók:

1 kg cseresznye
4 csapott ek cukor (üvegenként)
2 dl víz (üvegenként)

A tartósításhoz: nátrium-benzoát, amelyet vagy az előre elkészített szirupba teszünk (elég egy késhegynyi, különben megsavanyítja a befőttet), vagy az üveg zárásakor a befőttes üveg tetejére kerülő celofánra teszünk üvegenként egy késhegynyit. 

 

A leöblített üvegeket vizesen 3 percre mikróba helyezzük, és a legmagasabb fokozaton járatjuk. Ezzel csirátlanítjuk az üveget, nehogy később emiatt buggyanjon meg a befőtt.


A cseresznyét kiválogatjuk, csak az egészséges szemeket használjuk, alaposan megmossuk, ami azt jelenti, hogy az első vízben 15 percig áztatjuk, majd kétszer átöblítjük és lecsepegtetjük.

 

Elkészítjük a cukros szirupot, amit hagyni kell kihűlni! Nagyon fontos, hogy ne meleg szirupot öntsünk a gyümölcsre, mert akár sütőbe tesszük dunsztolni a befőttet, akár a tűzhelyre, együtt kell melegednie a befőttnek és a víznek, amiben dunsztoljuk.


Ezután üvegekbe rakjuk, az üvegek alját jól meg ütögetjük, hogy elrendeződjenek a szemek, és minél több férjen bele. Jól megrakhatjuk, mert a szemek zsugorodni fognak.


Minden üveget felöntjük annyi sziruppal, ami ellepi, és lezárjuk a csavaros fedővel, ami alá befőző fóliát helyezünk. Az üveg fejre állításával meggyőződünk arról, hogy az üveg nem ereszt. 

 


Az üvegeket ezután egy magas falú tepsibe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, majd 180 fokon 40 percig „sütjük". Az idő elteltével elzárjuk a tüzet, és hagyjuk kihűlni. Ha a szemek kissé „megfakulnak, akkor jó úton járunk. Másnap mehet a polcra.

 

Ha nem szeretnénk a nyári melegben sütőt használni, akkor a lábast az üvegek 3/4 részéig felengedjük langyos vízzel, a tűzhelyre tesszük, és a forrástól számított 20 percig lefedve, épp csak gyöngyözve főzzük.


Az elkészült befőtteket kivesszük a vízból, szárazra töröljök, majd takaróval, több rétegben betakarva, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni (fontos, hogy minél tovább tartsa a meleget). Másnap felcímkézhetjük, és a végleges helyére állítjuk.

Ha kissé fűszeresebb verzióra vágyunk, akkor szegfűszeggel és fahéjjal is megbolondíthatjuk a cseresznyebefőttünket.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)