Magas a vérnyomása és a koleszterinszintje? Ez a zöldség egy igazi csodaszer
A táplálkozás szoros összefüggésben áll a magas vérnyomás kialakulásával is.
Bár a tudomány már sokat tud a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának hátteréről, ám a szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy feltérképezzék, milyen tényezők befolyásolják ezen kórállapotokat. Az egyik rizikófaktor a magas vérnyomás, illetve az emelkedett koleszterint, amelyeket azonban a megfelelő életmód kialakításával jelentősen csökkenteni lehet – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic.
A szív- és érrendszeri betegségek nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, hanem mindig egy hosszabb folyamat eredményeként jelentkeznek. Egyes esetekben veleszületett rendellenességekről van szó, ám az esetek nagy részében az egészségtelen életmódból eredeztethetőek az ilyen jellegű betegségek. Egy-egy veszélytelennek tűnő állapot kezeletlenül egy következő egészségügyi problémához vezet, éppen ezért soha nem lehet figyelmen kívül hagyni az egészségügyi értékek minimális eltéréseit sem.
A magas vérnyomáshoz, illetve a magas koleszterinszinthez is több tényező vezet, és ezek maguk is előszobái a komolyabb betegségeknek. Az már bizonyítást nyert, hogy a táplálkozás ebben kulcsszerepet játszik, ám nemcsak negatív, hanem pozitív értelemben is, hiszen egyes élelmiszerek sokat segíthetnek bizonyos állapotok visszafordításában.
A magas vérnyomás ellen zöldségekkel is lehet küzdeni
Abban remélhetőleg mindenki egyetért, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nélkülözhetetlen, hiszen tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek rendkívül fontosak az emberi szervezet számára. Előbbi csoportban azonban sok olyan tétel akad, amelyek nem túl népszerűek: vagy azért, mert nem ismerik ezeket a zöldségeket eléggé, vagy az ízük miatt. Ezek közé tartozik az articsóka is, amelyet kevesen használnak, pedig egy ízletes zöldségről van szó, amely az egészséget is nagymértékben támogatja.
Az articsókában rengeteg cinarin található, amely eredményesen csökkenti a koleszterinszintet. A zöldség eme tulajdonságát érdemes kihasználni, hiszen a magas koleszterinszint rengeteg érrendszeri problémát eredményezhet, és akár olyan betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, amelyek halálhoz vezetnek.
Magas káliumtartalmának köszönhetően az articsóka a szív és a vesék működését is támogatja, valamint csökkenti a magas vérnyomást, amely már népbetegségnek számít. A zöldséget azoknak is érdemes fogyasztaniuk, akiknek a családjában előfordult szív- és érrendszeri betegség.
Ezen betegségeken kívül azonban számos más jótékony tulajdonsággal is rendelkezik az articsóka. Megvéd a zsírmáj kialakulásától, segíti az epetermelődést, ezáltal az emésztést is, meglepően magas a fehérjetartalma, és még a rákos megbetegedések megelőzésében is segít: a benne található polifenolok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és hozzájárulnak a rákos sejtek szaporodásának megakadályozásához.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)