Magas a vérnyomása? Ezek az ételek segíthetnek a csökkentésében

Néhány étel sokat segíthet egyes betegségek esetén.

2025. március 18., 15:58

Szerző:

Nem meglepő, hogy a táplálkozás és az egészség szoros összefüggésben áll egymással, a gyakorlatban mégis sokan megfeledkeznek arról, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak arra, hogy egy-egy étel milyen hatást gyakorol a szervezetükre. Ez már csak azért is hatalmas mulasztás, mert akiknél már kialakult valamilyen betegség, azoknál még nagyobb jelentősége van annak, hogyan étkeznek – hívta fel a figyelmet a British Heart Foundation.

A magas vérnyomás mára népbetegséggé vált, ami különösen aggasztó annak fényében, hogy nagy szerepet játszik a legsúlyosabb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, amelyek szerepelnek a vezető halálokok között is. Bár sokan úgy vélik, ezzel nem szükséges foglalkozniuk, hiszen a betegség nem okoz tüneteket, valójában a háttérben nagymértékben roncsolja a szervezetet.

Előrehaladott fázisban már nem mellőzhető a gyógyszeres kezelés, ám azt érdemes tudni, hogy a táplálkozás nagyban hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, ugyanakkor egy megfelelő étrend kialakítása sokat segíthet a vérnyomás kordában tartásában is.

Ez a néhány étel hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez

A British Heart Foundation kutatásai is alátámasztották, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök, illetve az azokból készült italok segíthetnek a vérnyomás normalizálásában. Ezek közé tartozik például a céklalé is, ám emellett legalább ilyen hasznos a spenót, a zeller, a kelkáposzta, a banán és az eper fogyasztása is, hiszen magas nitráttartalmuknak köszönhetően ezek értágító hatással rendelkeznek, amely szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében.

A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételek több tápanyagot, valamint rostot tartalmaznak, mint a fehér kenyér vagy a klasszikus tésztafélék. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a rostok fogyasztása elengedhetetlen, amennyiben valakinél szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizálnak. A rostok segítik a vérnyomás csökkentését, és nem utolsó sorban még a súlycsökkentéshez is hozzájárulnak, amely szintén fontos terület magas vérnyomás esetén.

A fehérjékre szüksége van az emberi szervezetnek, ám magas vérnyomás esetén nagyon fontos, hogy az elfogyasztott ételeknek minél alacsonyabb legyen a kalóriatartalma. A húsok remek fehérjeforrásnak bizonyulnak, ugyanakkor ezek közül célszerű a szárnyasokat, illetve a halakat és a tojást választani a vörös húsokkal szemben. Előbbiek akár egy fogyókúra alatt is fogyaszthatóak, és a vérnyomás csökkentésében is segíthetnek, utóbbiak azonban sok szempontból megterhelik a szervezetet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)