Magas a vérnyomása? Ezek az ételek segíthetnek a csökkentésében

Néhány étel sokat segíthet egyes betegségek esetén.

2025. március 18., 15:58

Szerző:

Nem meglepő, hogy a táplálkozás és az egészség szoros összefüggésben áll egymással, a gyakorlatban mégis sokan megfeledkeznek arról, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak arra, hogy egy-egy étel milyen hatást gyakorol a szervezetükre. Ez már csak azért is hatalmas mulasztás, mert akiknél már kialakult valamilyen betegség, azoknál még nagyobb jelentősége van annak, hogyan étkeznek – hívta fel a figyelmet a British Heart Foundation.

A magas vérnyomás mára népbetegséggé vált, ami különösen aggasztó annak fényében, hogy nagy szerepet játszik a legsúlyosabb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, amelyek szerepelnek a vezető halálokok között is. Bár sokan úgy vélik, ezzel nem szükséges foglalkozniuk, hiszen a betegség nem okoz tüneteket, valójában a háttérben nagymértékben roncsolja a szervezetet.

Előrehaladott fázisban már nem mellőzhető a gyógyszeres kezelés, ám azt érdemes tudni, hogy a táplálkozás nagyban hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, ugyanakkor egy megfelelő étrend kialakítása sokat segíthet a vérnyomás kordában tartásában is.

Ez a néhány étel hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez

A British Heart Foundation kutatásai is alátámasztották, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök, illetve az azokból készült italok segíthetnek a vérnyomás normalizálásában. Ezek közé tartozik például a céklalé is, ám emellett legalább ilyen hasznos a spenót, a zeller, a kelkáposzta, a banán és az eper fogyasztása is, hiszen magas nitráttartalmuknak köszönhetően ezek értágító hatással rendelkeznek, amely szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében.

A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételek több tápanyagot, valamint rostot tartalmaznak, mint a fehér kenyér vagy a klasszikus tésztafélék. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a rostok fogyasztása elengedhetetlen, amennyiben valakinél szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizálnak. A rostok segítik a vérnyomás csökkentését, és nem utolsó sorban még a súlycsökkentéshez is hozzájárulnak, amely szintén fontos terület magas vérnyomás esetén.

A fehérjékre szüksége van az emberi szervezetnek, ám magas vérnyomás esetén nagyon fontos, hogy az elfogyasztott ételeknek minél alacsonyabb legyen a kalóriatartalma. A húsok remek fehérjeforrásnak bizonyulnak, ugyanakkor ezek közül célszerű a szárnyasokat, illetve a halakat és a tojást választani a vörös húsokkal szemben. Előbbiek akár egy fogyókúra alatt is fogyaszthatóak, és a vérnyomás csökkentésében is segíthetnek, utóbbiak azonban sok szempontból megterhelik a szervezetet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Az épületek minősége nemcsak komfortérzetünket, hanem egészségünket is befolyásolja. A beteg épület szindrómát a 70-es évektől kutatják, amikor Amerikában elkészültek az első gigantikus felhőkarcolók, ahol sok ember betömörült viszonylag kis helyre, kis irodákba, és észrevették azt, hogy egyeseknek fejfájás, rossz közérzet, másoknak ennél súlyosabb egészségügyi problémáik jelentkeztek.