Húsvét: néhány sonka-tipp, hogy ön üsse ki a kajakómát és ne fordítva

A tavalyi húsvét során a magyarok közel 3000 tonna sonkát fogyasztottak el, 10 milliárd forintértékben.

2025. április 9., 13:01

Szerző:

A húsvéti időszak továbbra is kiemelkedően fontos a hazai húsipar számára, idén tavasszal 2990 tonna kötözött és érlelt füstölt sonka fogyott el, amelyet mintegy 1,7 millió háztartás vásárolt meg – írja a Világgazdaság a YouGov Shopper Intelligence adataira hivatkozva. A családok átlagosan 1,8 kilogramm sonkát vettek tavaly, összesen közel 10 milliárd forint értékben.

A lap idézte Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, aki szerint bár 2024-ben a húskészítménygyártás volumene 13 százalékkal nőtt, a húsfeldolgozás és -tartósítás belföldi értékesítése két év alatt több mint 16 százalékkal csökkent. A szakember a Hússzövetség sajtótájékoztatóján elmondta, a munkaerőhiánytól kezdve az importnyomáson át a jövedelmezőségi gondokig több problémát is megnevezett, amelyek nehezítik az ágazat működését.

A húsvéti sonkafogyasztás egészségügyi vonatkozásaira már Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke hívta fel a figyelmet. Szerinte a mértékletes és változatos étrendben a feldolgozott húskészítmények – így a húsvéti sonka – is helyet kaphatnak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a magas zsír- és sótartalomra, és ajánlotta az Okostányér táplálkozási alkalmazást a tudatosabb menütervezéshez.

Ilyen a jó húsvéti sonka

Húsvét közeledtével sok családban felmerül a kérdés: mitől lesz igazán különleges a húsvéti sonka? Az ünnephez kapcsolódó étkezési szokásokban gyökerező hagyományok mellett az igazi húsvéti sonka alapvetően két dologból áll: minőségi alapanyagokból és gondos elkészítésből. Ehhez adott korábbi cikkünkben néhány tippet a Budapest legmagasabb pontján megnyitott étterem, a VIRTU ifjú séftehetsége, Lendvai Levente.

„Én azt javaslom látogassanak el a legközelebbi henteshez és előre rendeljenek egy szép darab sonkát. Minél frissebben jön le a füstről, annál finomabb lesz főzésnél. Akkor jó a sonka, ha kívülről szép barnásan piros a fa füstjétől és kevés fizikai nyomásra nem enged levet, ugyanakkor van kevés ruganyossága, de tartása is a szöveteknek” – tanácsolja a séf, akinek hentes édesapja már kisgyermek korában átadta a húsok iránti szeretetét.

Drágul a húsvéti nyuszicsoki

Korábban a 168.hu is megírta, hogy jelentősen nőtt a kávé és a csokoládé világpiaci ára, ezáltal idén drágábban vehetünk húsvéti csokit is. Az alapanyag drágulása a magyarországi piacon is érződik, hogy az elmúlt év során a piaci ár tonnánként egy elképesztő hullámvasutazást mutatott be, mire visszatért a 8 ezer dolláros szintre. Emellett számolni kell a szállítási költséggel is, valamint azzal is, hogy a kakaóbabot szüretelő emberek egyre erősebben érvényesítik az érdekeiket, ami azt jelenti, hogy fokozatosan több pénz kérnek a munkájukért.

Végül a feldolgozott, legyártott csokoládé is ki van téve a drágulásnak az adott országban. Az inflációs adatok szerint, februárban a kakaópor pédául 13,8 százalékkal került többe, mint egy éve ugyanekkor. Illetve azt is számításba kell venni, hogy a csokoládé nem számít árrésstopos terméknek, így idén kénytelenek többet fizetni a magyarok a húsvéti édességért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)