Ha rossz az emésztése, ez az 3 fűszer enyhíthet a tüneteken
Gyakran bele sem gondolunk, hogy egy-egy fűszer milyen hasznos lehet egészségügyi szempontból is.
A bél- és emésztőrendszeri problémák egyre többeket érintenek, amely többek között a helytelen életmód és a stressz számlájára írható. Bár a hosszabb időn át fennálló problémákat mindenképpen ki kell vizsgáltatni egy szakorvossal, ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy bizonyos bélrendszeri tüneteken akár fűszer segítségével is lehet enyhíteni – hívta fel a figyelmet a BedThreads.com.
A gyomorbántalmakon kívül a test számos egyéb területére is hatást gyakorolnak bizonyos fűszerek, így azon túl, hogy egyes ételek ízesítésére tökéletesen alkalmasak, használatuk már csak egészségügyi szempontból is indokoltnak tűnik.
A konyhában érdemes kísérletezni ezekkel, vagy akár új recepteket is ki lehet próbálni, hiszen ezzel csak nyerni lehet: a végeredmény nem csak az ízlelőbimbók szempontjából lesz örömteli.
Néhány fűszer, ami biztosan nem hiányozhat a konyhából
Bár az emésztést is segíti, de inkább az agy és a szív egészsége miatt fontos fogyasztani kurkumát. Ugyan jellegzetes ízét nem mindenki szereti, ám rendkívül sok jótékony hatással rendelkezik. A legtöbben talán azért ismerték meg a kurkuma növény gyökeréből származó fűszert, mert ez az adja a népszerű indiai fűszer, a curry sárga színét. Míg azonban a curry számos egyéb fűszer keveréke, addig a kurkuma önmagában is remek ízesítőanyag. Mivel természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, sokat segíthet bármilyen gyulladásos eredetű betegség esetén, és az immunrendszer általános védelméhez is nagyban hozzájárul.
A fahéjat a magyar konyha viszonylag sokszor alkalmazza, elsősorban sütemények ízesítésére. Különösen az almával harmonizál az íze, de nem csak azért érdemes kipróbálni, mert finom. A kutatások rámutattak arra, hogy a fahéj többek között olyan antioxidánsokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek megóvják a szervezetet a sejtek károsodásától, és közvetve a bélrendszer egészséges működését is támogatják. Meglepő lehet, de a fahéj még a megfelelő vércukorszint elérésében is sokat segíthet a betegeknek.
Akik szeretik az olasz konyha fogásait, azoknak jó hír, hogy az egyik legalapvetőbb olasz fűszer, az oregánó is rendkívül egészséges, és a fűszerek közül talán ez gyakorolja a legjobb hatást a bélműködésre. A fentebb felsoroltakhoz hasonlóan szintén gyulladáscsökkentő hatással bír, és több tanulmány is bizonyítja, hogy a bélrendszer gyulladásos eredetű betegségei esetén is érdemes kihasználni a pozitív tulajdonságait. A bélrendszert érintő kellemetlen tüneteket enyhíti, és a kutatások szerint a bélfal védelmében is fontos szerepet játszik – ez utóbbi pedig nagyon lényeges a tünetek kiújulása szempontjából.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)