Tőzsdére kerül a milliárdos Bransonnal kötött üzlete után a 23andMe

Egyre komolyabb egészségügyi projektekben vesz részt a DNS-tesztelő cég.

2021. június 19., 11:06

Szerző:

A 23andMe kedden megkezdte nyilvános eladásait a tőzsdén a Nasdaq-nál „ME“ címke alatt. A DNS teszteléssel foglalkozó cég az utóbbi időben rengeteg erőfeszítést tett arra, hogy ügyfelei a genetikát ne csak a szórakoztatás eszközének tekintsék. A részvény 7,2 százalékkal 11,78 dollárra emelkedett 11:52-kor New Yorkban, miután összeolvadt a milliárdos Richard Branson beszerzési cégével, a VG Acquisition Corp.-al. A megállapodás szerint 3 és fél milliárd dollárra becsülték a vállalatot, amelybe Anne Wojcicki vezérigazgató és Branson egyaránt 25 millió dollárt fektetett be.

A 23andMe jelenlegi részvényesei az egyesített vállalat 81 százalékával rendelkeznek. Branson SPAC-ével való egyesülés lehetővé teszi a 23and Me tőzsdére kerülését az első nyilvános ajánlattétel bizonytalansága nélkül.

„Ez az időszak ideális számunkra”

– mondta Wojcicki egy csütörtöki interjúban. Wojcicki már régóta hezitált cégének tőzsdére vitelével, nyilatkozataival hangsúlyozta a médiának, és a befektetőknek, hogy még nem készül erre a lépésre. De a járvány megváltoztatta számításait. Az elmúlt év eseményei nagyobb fogyasztói érdeklődést váltottak ki a geonomika iránt, a vírus ugyanis nagy szerepet játszott a vakcinafejlesztésben és a járvány nyomonkövetésének technológiáiban.

Emiatt megnőtt az érdeklődés az egészségügy új formái iránt, az amerikaiak például elkezdték használni a távegészségügyi szolgáltatásokat. Ez a 23andMe számára új utakat biztosít hogy közvetlenebb szerepet játszanak ügyfeleik ellátásában. Mivel a vállalat terápiás üzletága gyorsan bővül, a hozzáadott befektetés segíteni fogja a céget a gyógyszerfejlesztéseik bővítésében.

A Wojcicki által 2006-ban alapított cég amely eredetileg közvetlen fogyasztói genetikai tesztkészletek értékesítésével foglalkozott, a közelmúltban elkezdte az adatait gyógykezelések kifejlesztésére fordítani több mint 40 program során. Tavaly a 23andMe engedélyezte első, házon belül kifejlesztett gyógyszerének forgalmazását.

A 23andMe azzal a céllal indult, hogy egy 1000 dolláros genetikai teszt segítségével mutassa meg ügyfeleinek, milyen betegségekre van genetikai hajlamuk. A vállalat a felmenők vizsgálatával foglalkozott, mielőtt újra elindította egészségügyi tesztjét, az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerfelügyelet jóváhagyása után.

A genetikai tesztcsomagok értékesítése lelassult, amikor a fogyasztók elkezdtek privát adataik felhasználása miatt aggódni, a kezdeti ügyfeleik pedig elfogytak. Tavaly a 23andMe-nél számos munkahely szűnt meg, csakúgy, mint a rivális Ancestry.com-nál. Az Ancestry tavaly szintén kivonta saját egészségügyi tesztjét a piacról.

A 23andMe megállapodást kötött gyógyszerfejlesztésre a GlaxoSmithKline-al is, amely 2008-ban 300 millió dolláros részesedést hozott a vállalatba. Októberben pedig piaca dobtak egy előfizetéses terméket ami az eddigieknél is részletesebb tájékoztatást ad ügyfeleiknek az egészségügyi állapotukról.

A vállalat igyekezett adatbázisait felhasználva segíteni a világjárvány elleni küzdelmet. Készítettek egy egymillió fős tanulmányt, ami azt vizsgálta, hogyan járul hozzá a geonomika és egyéb tényezők ahhoz, hogy mennyire lesz beteg, aki megfertőződik koronavírussal.

„Mintha ötös sebességfokozatra kapcsoltunk volna. Mindig is gyorsan haladtunk, de most versenyzünk” 

– mondta Wojcicki. A SPAC ügyletben a Bransonon és Wojcickin kívüli befektetők: Fidelity Management Research Companz, az Altimeter Capital, a Casdin Capital és a Foresital Capital.

(Forrás: Bloomberg)

(Kiemelt kép: Anne Wojcicki, a 23andMe magán genomikai társaság társalapítója és vezérigazgatója a WSJD Live konferencián, a kaliforniai Laguna Beach-en, 2016. október 26-án)