Több száz elefántot vadászhatnak le a világ legnagyobb csordájából

Áruba bocsátja 287 elefánt kilövési jogát Botswana, hogy fellendítse a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vadászati szektort. A dél-afrikai országban él a világon a legtöbb elefánt.

2021. március 24., 14:56

Szerző:

A vadászidény április 6-án kezdődik. Leopárdok, zebrák és bölények kilövésére is lehet vásárolni engedélyeket a vadászatot és nemzeti parkokat felügyelő hatóságtól. Ian Khama elnök 2014-ben betiltotta a vadászatot az országban, ám tavaly ezt a tiltást feloldották – a nyitás viszont a koronavírus miatt nem érte el célját.

A vadászati szektorban a vírus miatt nehéz hozni a remélt bevételeket. A dél-afrikai régiót főleg amerikai vadászok látogatják, de kisebb számba Spanyolországból, Kelet-Európából és Oroszországból is érkeznek.

„Vannak olyan nemzetközi ügyfelek – például az amerikaiak – akik nagy nehezen, de be tudnak jutni az országba. Viszont számos EU-s országból tilos Botswanába utazni a lezárások miatt” – mondta  Debbie Peake, a Botswanai Vadászati Termelőszövetség szóvivője. Ehhez a szervezethez számos vadászatszervező tartozik. „Az egész ágazatban szigorú szabályok vannak érvényben a táborok üzemeltetésére, és a munkatársak interakcióira nézve is.”

Amikor Khama utódja, Mokgweetsi Masisi ismét engedélyezte a vadászatot, a természetvédők azzal vádolták, hogy ezzel évi kétmilliárd dolláros kárt fog okozni a fényképező turistákra specializálódott szafariszektornak. A kormány viszont azt állította, hogy az elefántok számát muszáj mesterségesen korlátozni, mivel azok gyakran pusztítanak el terményeket, és esetenként a falusiakat is megtámadják.

Botswana szomszédainál, Dél-Afrikában és Zimbabwe-ben szintén engedélyezett az elefántvadászat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)