Svédországban már szégyen a repülés

Megjelent a Bloomberg Green. A magazin negyedik számában több mint tíz izgalmas környezetvédelmi témáról olvashatunk.

2021. május 27., 15:04

Szerző:

A Bloomberg Green magazin negyedik számában szóba kerül a mexikói faültetési program, aminek hatására a szegénységben élő mexikóiak történelmi jelentőségű erdőket vágtak ki. Néhány nappal az online megjelenés után a mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador elrendelte a program felülvizsgálatát.

Egy másik gyanús programot is megvizsgált a Bloomberg: az Egyesült Államok lakásfelújítási programját, ami eredetileg azért született, hogy szegény családok környezetbarát módon újíthassák fel házaikat. A hitelprogram során azonban az idősebbeket és az angolul kevésbé jól beszélőket borzalmas hitelfeltételekkel vették rá napelem-beruházásokra, és energiatakarékos klímák megvásárlására.

Megnézték a Global Thermostatot is, ahonnan jelenlegi és korábbi dolgozók is arról számoltak be, hogy kezdeményezés évek óta működésképtelen, és a fejétől bűzlik a hal.

A magazinból az is kiderül, hogyan működhetnek a jövőben a karbonvámok, hol kaphatóak a legkörnyezetbarátabb jógamatracok (és miből készülnek), valamint pozitív, színes hírekről is beszámolnak.

Megszünteti az Egyesült Államok egy felmelegedést okozó vegyianyag használatát

Trump decemberi törvénycsomagja tartalmazott néhány meglepő környezetvédelmi intézkedést is. Például, betiltotta a hidrofluorokarbonok használatát, amit légkondicionálók és hűtőszekrényekben alkalmaznak, és hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Svédországban már szégyen a repülés

A svéd Flygskam mozgalom azt tűzte a zászlajára, hogy a svédeket a szárazföldi utazásra ösztönözze a repülés helyett. Svédországban az ösztönzés intézményes szintűvé vált: a magas károsanyag-kibocsátású gépekre ugyanis különdíjat vetnek ki. A svéd vasúttársaság szerint egy Stockholm-Göteborg repülőút annyi károsanyag-kibocsátással jár, mintha valaki ugyanezt az útvonalat negyvenezerszer megtenné vonattal.

Előveszi az amerikai Legfelsőbb Bíróság a klímapereket

A Forddal kapcsolatos márciusi termékfelelősségi per elhárította az akadályt a többi, megakadt klímaper előtt. A bírák úgy döntöttek, hogy Maryland, Rhode Island és Washington állam bírósága dönthet arról, mit kapnak az olajvállalatok a klímaváltozásban betöltött szerepükért.

Zöldül a Champs-Elysées

A közel 2 kilométer hosszú párizsi főutca 250 millió eurós projekt keretében kap új köntöst. Ráfér: a Champs-Elysées-n naponta 64 ezer jármű halad át, ezért nem csak eszétikai, hanem légszennyezettségi szempontból is jól jön a zöldítés.

India is karbonsemleges lehet 2050-re

A világ harmadik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó országában, Indiában jelenleg is folynak a viták arról, megpróbáljanak-e karbonsemlegessé válni 2050-re. A Bloombergnek a nevük elhallgatását kérő indiai kormányközeli források azt mondták, egyelőre privát tárgyalások folynak. Ha a karbonsemlegességet kevesebb mint 30 év alatt szeretnék elérni, az a teljes szénalapú indiai gazdaságot felforgatná.

Környezetvédelmi követeléseket támasz a BlackRock

A világ legnagyobb vagyonkezelő társasága olyan üzleti tervet vár el ügyfeleitől, amelyben 2050-re karbonsemlegességet tudnak biztosítani. Larry Fink, a vállalat ügyvezető igazgatója arra figyelmeztette, hogy azokkal a cégekkel, amelyek ezt nem teljesítik, akár meg is szakíthatják az együttműködést.

Visszatértek Zambiába a gepárdok

Közel egy évszázados szünet után gepárdok érkeztek Zambiába. A Dél-Afrikából érkezett állatok segítenek helyreállítani a környék biodiverzitását. Az afrikai gepárd a leggyorsabb szárazföldi állat, de gyorsan is fogynak: kevesebb, mint 6700 vadon élő példány maradt belőlük.

Visszaszorult az orvvadászat

Egyre kevesebb orrszarvú esik áldozatul az orvvadászatnak. A világ legnagyobb orrszarvúállományával rendelkező Afrikában tavaly 33 százalékkal esett vissza az orvvadászat mértéke, részben a járványügyi korlátozásoknak köszönhetően. 2020 sorozatban a hatodik év, amikor egyre kevesebb orrszarvút ejtenek el. A WWF szerint állatból mindössze 27 ezer példány maradt életben.

Védett terület lett az elefántcsontparti tengerpart

A tengerparti Grand-Béréby közelében megnyílt a közel 2600 négyzetkilométeres védett tengeri zóna. A terület fontos a tengeri teknősök és néhány ritka cápafaj fennmaradása miatt. A zónán belül a fenntartható halászatot engedélyezik, és ökoturisztikai szempontból is vonzó lehet.

Légifolyosó épül lepkéknek Angliában

Elkészült a B-Line, vagyis az angliai, lepkéknek fenntartott légifolyosó első szakasza – jelentette be márciusban a Buglife nonprofit szervezet. Az útvonal a vadvirágos élőhelyeket köti össze, és egyfajta beporzó útvonalat hoz létre az állatoknak. A Buglife eddig 1500 hektárnyi lepkeélőhelyet hozott létre, vagy állított helyre, ezzel viszont még csak a céljuk egytized részét érték el.

 

(Kiemelt kép: TT/AFP | Peter Wixtrom)